Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 3 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Охтирка.

 

Охтирка — це місто України, розташоване у Сумській області на Слобожанщині. Є адміністративним центром Охтирського району та Охтирської міської ради. 

Вона була одним з п'яти полкових міст Слобідської України. Місто є адміністративним, промисловим, духовним, культурним та історичним центром. Перша згадка про нього датується 1641 роком.

Охтирка опинилась в оточенні російських військ на початку вторгнення. Попри запеклі бої, облоги та обстріли місто не скорилося окупантам і було нагороджено званням "міста-героя".

24 лютого Охтирка стала чи не першим великим населеним пунктом України, куди на танках та іншій бронетехніці зайшли російські окупанти. Їх зустріли військові й бійці територіальної оборони, дали бій і розбили значну частину ворожих колон. Обстріл військової частини, де загинули щонайменше 70 бійців, три вакуумні бомби, знищення теплоелектроцентралі, обстріл ракетами та авіацією, бомбардування та страшенні руйнування, стерті з лиця землі вулиці — саме так Охтирка взяла на себе удар російської армії та, завдяки титанічними зусиллями українських захисників, вистояла. Окупанти не взяли місто й не пройшли крізь нього далі.

Через стратегічне значення цього напрямку бої за Охтирку є окремою сторінкою оборони у ході повномасштабного російського вторгнення в Україну. Не зумівши взяти Охтирку, росіяни перейшли до тактики терору. Місто обстрілювати Градами, а 26 лютого з літаків скинули на нього три вакуумні бомби. Вони зруйнували будівлі на території військової частини, де загинули щонайменше 70 людей. І завдали великих руйнувань найбільшому міському житловому масиву Дачний. Кілька приватних будинків там розтрощені вщент, а в багатоповерхівках навколо епіцентру вибуху вилетіли вікна.

26 лютого у результаті авіаудару було пошкоджено теплопровідну мережу Охтирської теплоелектроцентралі, стався великий витік гарячої води, а 27 лютого на околицях Охтирки та прилеглих населених пунктів відбувалися бойові зіткнення між окупантами й захисниками України.

5 березня російська авіація знову бомбардувала місто. На вечір 5 березня стало відомо про захоплення російськими військовими в полон цивільних громадян, які рухались автівками за межами міст. Голова обласної державної адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що безпечно виїхати з Охтирки, а також Сум, Тростянця та Лебедина наразі неможливо, бо "російські військові грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей".

У подальші дні російські загарбники щодня обстрілювали Охтирку з реактивної артилерії та здійснювали авіанальоти. У ніч на 8 березня розбомбили центр міста. 16 березня в районі Охтирки точилися серйозні бої, відразу з декількох позицій російські окупанти відступили.

За незламність та безперервний опір, 24 березня 2022 року Указом Президента України місту Охтирка присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

Відзнаку “Місто-герой” Охтирці вручив Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки в Сумську область в кінці березня 2023 року.

Володимир Зеленський зазначив, що Охтирка пережила важкі втрати й жорстокі ворожі удари, коли російські загарбники били з авіації по житлових кварталах, обстрілювали з реактивної артилерії дитсадок та іншу цивільну інфраструктуру і забирали життя людей. Глава держави наголосив, що впевненість у перемозі України складається з героїзму багатьох громадян, багатьох міст-героїв, які не скорилися загарбнику й боролися за волю та Україну.

На переконання Президента України , у боях за Охтирку та всю Сумщину українці виборювали захист і для інших міст, зокрема для Харкова та Києва.

Місто-герой України — почесна відзнака, встановлена Президентом України 6 березня 2022 для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії російської федерації проти України. Станом на 1 квітня 2022 цією почесною відзнакою нагороджені 10 українських міст.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар