Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Миколаїв.

 

Миколаїв — це українське "місто кораблів", обласний центр Миколаївської області та адміністративний центр Миколаївського району. Він розташований у гирлі річки Інгул, де вона впадає до Південного Бугу, за 65 кілометрів від Чорного моря.

Миколаїв як сучасне місто виникло завдяки кораблебудуванню. Спочатку він будувався як кораблебудівна верф. Протягом XIX століття Миколаїв був центром кораблебудування на Чорному морі, а також центром управління Чорноморським флотом. Входить до історико-географічного району Північне Причорномор'я.

Місто має декілька власних рекордів. Тут є Інгульський міст — сьогодні він вже реконструйований та сучасний. Це перший міст в Миколаєві, що розташувався на злитті річок Інгул та Південний Буг. Міст розвідний, а його підіймальна частина є найбільшою в Європі.

Інтенсивне заселення Миколаївського півострова почалося в останній чверті ХVІІІ сторіччя. Враховуючи те, що Миколаїв у той час входив до складу Російської імперії, а останній потрібен був свій флот, за велінням князя Потьомкіна в гирлі ріки Інгул під безпосереднім керівництвом полковника Михайла Фалєєва в 1788 році була закладена нова верф. Довкола верфі почало рости містечко. Ім'я своє воно отримало через рік, після переможного штурму Очакова російськими військами під командуванням Суворова в грудні 1788 року, у день Святого Миколая, заступника моряків. На його честь і назвали нове місто.

Суднобудуванню та флоту повністю підпорядковувалося життя міста. Майже сто років тут дислокувався штаб Чорноморського флоту. Більшість підприємств, які створювалися в місті, належали до військово-промислового комплексу й у зв'язку із цим Миколаїв багато десятиліть був закритий для відвідання іноземцями. Навіть перший навчальний заклад міста — Чорноморське штурманське училище, засноване 1798 році, — також було зв'язано із флотом. Така специфіка наклала відбиток на долю, характер і, навіть, зовнішній вигляд Миколаєва. Створений наприкінці ХVІІІ ст. план забудови міста швидкими темпами був закріплений на місцевості вже в перше десятиліття його існування й цілком, без змін зберігся до наших днів, являє собою унікальний містобудівний пам'ятник епохи класицизму.

Бурхливі події XX сторіччя не обминули Миколаїв. Місто стало активним учасником подій Української революції 1917-1921 років. Під час Другої світової війни Миколаїв майже три роки був окупований гітлерівськими загарбниками. Та жоден корабель, завдяки діям підпільників, диверсійних та розвідувальних груп, не зійшов за цей час з миколаївських стапелів. Місто Миколаїв у березні 1944 року був звільнений від окупантів.

Завдяки щоденній праці, таланту, інтелекту й терпінню не одного покоління миколаївців, місто за дуже малий для історії час перетворилося з маленької суднобудівної верфі у великий промисловий, діловий, політичний і культурний центр Півдня України.

24 лютого 2022 року, в день російського вторгнення в Україну, почалися бої за Миколаїв. О 4:58 російська артилерія та авіація почали обстрілювати Кульбакінський аеродром і порт Очаків. Завдяки перехопленій інформації Головного управління розвідки щодо бомбардування аеродрому, 299-та бригада тактичної авіації встигла підняти всю авіацію в повітря до початку авіанальоту, завдяки чому не зазнала жодних втрат. Під час повномасштабного вторгнення, російські окупаційні сили, що спробували ввійти в Миколаїв, отримавши потужний опір, почали тікати з Миколаєва в напрямі Баштанки, як результат —  були знищені ЗСУ.

27 лютого російські війська активно почали використовувати ДРГ.

1 березня російські окупаційні сили, що спробували ввійти в Миколаїв, отримавши потужний опір, почали тікати з Миколаєва в напрямі Баштанки. 2 березня біля села Калинівка ворог намагався пройти до Миколаєва, але українська артилерія розбила міст, і частина колони відступила до Херсону. 4 березня ворог почав контрнаступ на місто зі сторони МГЗ, зайшовши до Корабельного району, де зав'язався бій з 123-ю бригадою ТрО. Отримавши невдачу, під час відступу російські війська затрималися в одній зі шкіл, де розстріляли директора школи. Це була перша втрата серед цивільного населення в області.

5 березня у Миколаївській області українські захисники збили три ворожі вертольоти. Українські сили завдали потужного удару по російських військах біля окупованого Херсона. В небі над Очаковом було збито російський Су-25, пілотів взято в полон.

7 березня війська вторгнення здійснили спробу захопити аеропорт Миколаєва, однак були вибиті. Згодом українські сили відтіснили російську армію від міста. Окупанти почали уражати цивільні об'єкти Миколаєва артилерією та крилатими ракетами.

Вранці 29 березня крилата ракета російських військ потрапила в будівлю Миколаївської облдержадміністрації і зруйнувала центральну секцію з першого по дев'ятий поверхи без подальшого загоряння. За даними ДСНС України, внаслідок обстрілу загинули 24 людини.

4 квітня війська Росії обстріляли в Миколаєві житлові будинки, міську та обласну лікарні, Центр профілактики хвороб, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 12 шкіл, одне ПТУ, дві філії закладів позашкільної освіти.

4 червня ракетним ударом по Миколаєву знищений другий за величиною зерновий термінал України разом із зерном.

2 липня 2022 року російські військові відстріляли по місту одразу 10 крилатих надзвукових ракет П-800 Онікс з берегових протикорабельних комплексів Бастіон, розміщених на тимчасово окупованій частині Херсонщині.

Місто досі потерпає від масових російських обстрілів.

За незламність та безперервний опір, 24 березня 2022 року Указом Президента України місту Миколаїв присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

#МістоГероїв


Немає коментарів:

Дописати коментар