Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 3 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Волноваха.

 

Волноваха, (раніше – Вовноваха)— місто-герой в Україні, адміністративний центр Волноваської міської громади і Волноваського району Донецької області.

Волноваха розташована на півдні Донецької області, місто є залізничним вузлом на лінії Маріуполь — Донецьк та Маріуполь — Запоріжжя. Через місто проходить автошлях Н20 (Слов'янськ — Маріуполь). Відстань до обласного центру залізницею — 58 км, асфальтованою дорогою — 54 км.

Статус міста Волноваха отримала в 1938 р. Населення її в 1939 р. склало 15,3 тис. чол. Тут працювали дві середні і семирічна школи, дві лікарні, поліклініка, дитячий сад, стадіон, фабрика-кухня, палац культури, три бібліотеки, близько 20 магазинів. У структуру міста входили два колгоспи і радгосп. Протягом Другої світової війни радянські війська відступили з міста 11 жовтня 1941 року. Волноваха опинилося під німецькою окупацією.

У повоєнні роки місто стало значним центром харчової промисловості і будівельної індустрії. 1949 року повністю було завершено відновлення міського комунального господарства. Протяжність водопроводу збільшилася вдвічі порівняно з довоєнним періодом. У Волновасі з'явився новий Будинок культури.

У 1950-ті роки прискореними темпами розвивалися харчова промисловість та будівельна індустрія. Докорінно було реконструйовано молочний завод, він почав переробляти молока втричі більше. Значно розширилися потужності та харчосмакової фабрики: були побудовані нові цехи газованих та фруктових вод, консервування, кондитерський та інші. В результаті річний обсяг продукції, що випускається, збільшився вдвічі.

З початком антитерористичної операції на Сході України, вночі з 21 на 22 травня 2014 року поблизу міста Волноваха стались бойові зіткнення бойовиків так званої днр з українськими військовими 51-ї механізованої бригади.

Під час ворожого обстрілу один із зарядів влучив у бойову машину, яка перебувала на блокпосту сил АТО, що спричинило вибух боєкомплекту. Внаслідок бою 16 військових загинуло, 18 поранено.

Цей напад проросійських бойовиків став найкривавішим за кількістю жертв від початку антитерористичної операції на сході України, кількість загиблих була більшою, аніж у боях 13 травня на околицях села Маячка Слов'янського району.

7 липня 2014 року, після двомісячної відсутності, над міською адміністрацією знову замайорів український прапор.

Під час святкування 135-річчя міста у 2016 році майже 4 тисячі мешканців з понад 2-х тисяч українських рушників створили ланцюг єднання — Донбас — це Україна довжиною 4507 метрів. Рушники для цього етнопатріотичного рекорду України привезли з різних районів країни. Більшість учасників живого ланцюга одягнули вишиванки.

Під час російського вторгнення 2022 року місто було майже повністю знищене, а місцеві жителі — евакуйовані. З 11 березня 2022 року місто окуповано російськими ворожими військами.

21 травня цього ж року у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині відкрили стелу Міста-герої України. Список з десяти міст очолює саме Волноваха.

Кожен тимчасово окупований населений пункт обов'язково буде звільнений. Незламний дух української нації завжди руйнуватиме агресивні наміри загарбників. А український прапор майорітиме над кожним куточком нашої держави.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар