Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Гостомель.

 

Місто, що захищало українську «Мрію». Місто, що героїчно оборонялось та не пропускало ворожий десант. Місто, що ціною численних руйнацій та жертв перешкодило окупантам на їх шляху до столиці. Місто-герой Гостомель.

Гостомель знаходиться у Бучанському районі Київської області. За переказами, він існує з дуже давніх часів. Але перша письмова згадка про Гостомель датується 1494 роком. У 1614 році польський король Сигізмунд III надав Гостомелю магдебурзьке право. Під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, він став козацьким сотенним містечком Київського полку. У 1866 році Гостомель перетворився на волосний центр і активно розвивався.

На території селища розташовані потужні підприємства, які відомі не лише в Україні, а й в усьому світі, зокрема, державне підприємство Антонов. Справжньою окрасою населеного пункту залишається Свято-Покровська церква.

Під час Другої світової війни, 24 серпня 1941 року Гостомель окупували нацистські загарбники. За період війни сума збитків гостомельців від окупантів за довоєнними цінами сягнула понад 7 мільйонів карбованців, 67 жителів Гостомеля загинули на фронтах.

У 2014 році, після початку антитерористичної операції, близько 300 гостомельчан пішли на передову боронити країну. Вони воювали в найгарячіших точках АТО, протистояли російській агресії під Іловайськом, Ізвариним і Дебальцевим.

24 лютого 2022 року на Київщині населений пункт Гостомель одним із перших взяв на себе удар російських військ під час повномасштабного вторгнення. Близько 7:00 ранку російська ракета розірвалася біля житлового будинку.

Цього ж дня на Гостомельський аеродром ворог здійснив висадку повітряного десанту на гелікоптерах. Збройні сили України та Національна гвардія збили 3 гелікоптери із 34, з рештою десанту зав'язався бій. Згодом українськими військами було застосовано артилерію та авіацію, Гостомельський аеродром було зачищено, а злітну смугу — зруйновано для недопущення посадки ворожих транспортних літаків.

Гостомель став однією з найгарячіших точок російсько-української війни. Бої там не припинялися ні на день. За цей період в Гостомелі пропали безвісти близько 400 осіб. Місто фактично зруйноване. Під час бойових дій було пошкоджено 459 об'єктів соціальної інфраструктури, житлових будинків, доріг і мостів. Ворожими військами рф було зруйновано найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак АН-225 Мрія.

Місто постраждало майже на 40%: різного ступеня пошкодження зазнали 4 553 будівель із 11 874 наявних. Руйнації тут можна оцінювати навіть вулицями: так, Лугова постраждала на 95%, а Чумацький шлях та Свято-Покровська — на 68% та 51% відповідно.

Суттєвої шкоди тут зазнав житловий фонд: 1 834 приватних будинки, а також 111 багатоповерхівок. Загальна площа руйнувань житла складає понад 865 тис кв.м, а сума збитків перевищує 3 млрд грн. Пошкодження котелень, енергетичних підстанцій та руйнування адмінбудівель мали колосальні наслідки для життя людей.

Та історія Гостомеля все ж будується довкола аеропорту «Антонов». За даними ЗМІ, збитки аеропорту оцінюють у $1 млрд, що включає в себе знищені літаки і нашу "Мрію", посадкові полоси, льотно-випробувальну базу. Кажуть, що відновити аеропорт буде значно складніше, ніж побудувати новий.

Гостомель швидко відновиться і процвітатиме. Українці непереможні.

Саме завдяки спротиву та мужності місцевих жителів і Збройних Сил України ворог був зупинений на підступах до столиці України. 6 березня 2022 року Указом Президента України місту Гостомель присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар