Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 3 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Харків.

 

Під час широкомасштабного російського вторгнення Харків став одним із перших міст, яке прокинулося від вибухів зранку 24 лютого 2022 року й щодня продовжує зазнавати бомбардувань від окупантів. 6 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський надав Харкову звання міста-героя України. А 22 березня 2023 року вручив меру Харкова Ігорю Терехову нагороду.

Харків — місто України. Розташоване на північному сході України на Слобожанщині, науковий центр України, адміністративний центр Харківської області. Друге за кількістю мешканців місто України з населенням 1 421 125 осіб. Площа міста — 350 квадратних кілометри. Разом із прилеглими містами та районами утворює Харківську агломерацію з людністю понад 2 млн осіб.

Сьогодні Харків — друге за кількістю населення й рівнем життя місто в Україні. Тут розташована одна з найбільших у Європі площ та один із наймасштабніших ринків світу; «перший український хмарочос», найбільший у державі лісопарк, найстаріший зоопарк та найкращий парк розваг.

Великий науковий, культурний, промисловий і транспортний осередок України, був третім індустріальним центром у колишньому СРСР. 60 науково-дослідних інститутів, 41 вищий навчальний заклад, серед яких ХНУ імені В. Н. Каразіна, який входить до найкращих 500 вищих навчальних закладів світу та НТУ «ХПІ», який входить до найкращих 1000, 8 музеїв, міська картинна галерея, 7 державних театрів і кілька десятків недержавних, 80 бібліотек.

Володіє повним комплектом нагород Ради Європи: Європейським Дипломом, Почесним Прапором, Почесною Відзнакою і Призом Європи.

Харків — серед міст, які найбільше постраждали від широкомасштабного вторгнення росії. Воно піддавалося бомбардуванням касетними бомбами, крилатими ракетами, артилерійському обстрілу з «Градів» та «Смерчів». На кінець березня 2022 року серед 135 пам’яток України, що постраждали від бомбардувань окупантів, 39 розташовані в Харкові.

Харківський музей образотворчого мистецтва був створений М. Каразіним у 1920 році і є одним із найбільших в Україні. Його експозиція займає 25 залів маєтку Ігнатищева (побудований у 1912 році за проєктом О. Бекетова) і складена з відділів дореволюційного українського й російського мистецтва, радянського, закордонного й декоративно-ужиткового мистецтва. Саме тут зберігається автопортрет Т. Шевченка, роботи Айвазовського, Самокиша, Яблонської, Мурашка, Нарбута. 9 березня вибуховою хвилею пошкоджено фасади та вікна музею.

Успенський собор був побудований у другій половині XVIII ст. і є одним із найстаріших православних храмів Харкова. Зараз дзвіниця собору — десята за висотою кам’яна будівля міста та друга за висотою дзвіниця України. Після реставрації 1980 року в соборі відкрили Будинок органної та камерної музики. Через обстріли 2 березня в соборі вибито всі вікна, пошкоджені вітражі та постраждало церковне начиння.

  

Харківська філармонія — найстаріша концертна організація України, яка розташована в будинку колишнього Оперного театру, де також відбувся перший в Україні кіносеанс та вийшла в ефір перша українська радіостанція. Тут виступали безліч музикантів, серед яких: Пабло Сарасате, Маттіа Баттістіні, Петро Чайковський, Федір Шаляпін, Олександр Скрябін, Арам Хачатурян, Дмитро Шостакович. Унаслідок ракетного обстрілу 1 березня пошкоджень зазнали вікна й фасади філармонії.

          Лише за перші 35 днів широкомасштабного вторгнення в Харкові російська армія зруйнувала 1531 об’єкт, зокрема майже 1300 житлових будинків, що становить 15 % усього житлового фонду міста, та 239 адміністративних будівель. Зруйнований історичний центр міста, обстріляний термінал аеропорту та ринок «Барабашово». Серед житлових мікрорайонів найбільше постраждала Салтівка. З Харкова виїхала третина населення.

Війна триває, і, на жаль, складно спрогнозувати, скільки жахіть ще переживе Харків і скільки ресурсів знадобиться на його відновлення. Над тим, щоби місто функціонувало під час війни, працюють тисячі людей й десятки служб. Харків місто-герой у боротьбі за право жити.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар