Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Буча.

 

Буча — місто-герой України, адміністративний центр Бучанської міської територіальної громади і Бучанського району Київської області. Виникло, як полустанок Буча поруч з селом Яблунька в 1901 році під час будівництва Києво-Ковельської залізниці. До 9 лютого 2006 року Буча була селищем міського типу у складі Ірпінської міськради, до 2020 вважалася містом обласного значення. З 17 липня 2020 року Буча є адміністративним центром Бучанського району, що об’єднує 12 громад.

24-25 лютого 2022 року під час операції росіян із захоплення аеропорту «Антонов» у Гостомелі від боїв у Бучі постраждали перші будинки.

27-28 лютого відбувся перший бій за місто, в результаті якого колону російської техніки було розбито вщент на вулиці Вокзальній, що з’єднує Бучу з Ірпінем. Українські збройні формування і містяни не пустили в бік Києва до Бучі російських окупантів. 

3 березня 2022 року росіяни розпочали спецоперацію з захоплення міста, завівши колони військової техніки з трьох боків. 5 березня окупаційні війська закріпилися та увійшли до будівлі Бучанської міської ради. 6 березня російські війська активізували обстріл міста, убивши незліченну кількість мирних жителів. У міськраді повідомили, що мирні жителі сховалися в підвалах і що місто не могло отримати гуманітарну допомогу через постійні артилерійські обстріли. 10-14 березня місцева влада повідомила про організовану евакуацію населення, проте окупанти перешкоджали вивезенню людей. Буча перебувала під окупацією росіян з 5 по 31 березня 2022 року. Місто перебувало в окупації 28 днів. Українські війська зайшли до міста 1 квітня.

Фото і відео вулиць міста з трупами і слідами катувань вразили весь світ. Буча стала символом звірств армії рашистів в Україні. За оцінками української влади в місті загинуло понад 400 людей, а разом з Бучанським районом кількість жертв перевищує 1400 людей. Москва досі заперечує свою причетність до вбивств мирних мешканців, але протягом цього року не представила жодних доказів своєї позиції.

3 квітня міністр МЗС Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд та міжнародні організації приїхати до Бучі та інших міст і селищ Київщини для збору доказів вчинення росіянами воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Генсек ООН Антоніу Гутерреш виступає за проведення незалежного розслідування масових убивств цивільних осіб у Бучі та притягнення винуватців до відповідальності. Аналіз супутникових знімків The New York Times спростовує твердження Росії про те, що вбивство мирних жителів у Бучі, передмісті Києва, сталося після того, як солдати РФ покинули місто. Журналісти-розслідувачі Bellingcat розвінчали спроби росії перекрутити трагічні події у Бучі на Київщині. За даними, опублікованими 7 квітня, 90 % жертв серед мирних жителів міста загинули внаслідок розстрілів росіянами.

24 березня 2022 року Указом Президента України з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, місту Буча присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

Під час окупації в місті залишалося близько 5 тисяч мешканців із "довоєнних" 40. Багато з них вже повернулися додому. Хтось психологічно досі не ризикує цього зробити, бо вже не застане живими сусідів, друзів, рідних. Через рік після звільнення Бучі постраждалі, позбавлені житла і виснажені війною мешканці досі оговтуються від пережитого жаху. І намагаються жити далі. Здійснюється відновлення пошкоджених російськими обстрілами житлових будинків. Для бучанців, помешкання яких зруйновано, збудовано два модульних містечка. Близькість до Києва дає змогу місту широко розвивати споживчий ринок, вдале розташування на одній із трас державного значення (Київ-Ковель) дає можливість розміщувати потужні об’єкти торгівлі, які створюють додаткові робочі місця і сприяють наповненню місцевого бюджету.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар