Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

На скрижалях часу.

        20 квітня до Всесвітнього дня книги і авторського права в читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація книжки письменниці і журналістки, голови Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Валентини Семеняк «На скрижалях часу».

Про життя, містичні повороти долі, інтуїцію, східну мудрість і давно забуті сакральні істини, натхнення, Бога і янголів говорили під час зустрічі. Кожний знайшов щось цікаве для себе. Учні Тернопільської загальноосвітньої школи № 4 були зачаровані розповідями про подорожі у далекі країні і дивовижні місця, які зовсім поруч, на Львівщині. З подивом відкрили цілий світ, гортаючи сторінки книжки «На скрижалях часу», у яке увійшли знакові оповідання письменниці, написані протягом десяти років. Студенти Тернопільського кооперативного фахового коледжу зацікавилися оформленням видання: екслібрісами і фотографіями авторки. Сторінки з розповідями поринають у морські хвилі, або ж текст плавно переходить в дивної краси пейзаж з полем або дерева з розгалудженою кроною і міцними коренями. Ексклібрис Євгена Удіна є на кожному виданні цієї письменниці.

Епіграфом до видання є цитата Робінграната Тагора: «Я попросив дерево: «Розкажи мені про Бога…» І воно зацвіло». Над змістами, яких чимало є у цій фразі, аудиторія думала разом.

2008 року в оповіданні «На скрижалях часу» Валентина написала: «Щаслива і я, бо живу в теперішній духовно багатій країні, ім’я якій Україна. На неї хочуть бути схожими всі країни світу, але, щоб досягнути такого високого рівня їм належить пройти ще довгий і тернистий шлях. Втім, їм неймовірно пощастило, адже їм є з кого брати приклад на планеті Земля. Зрештою, в них є Мрія, така, яка була колись у всіх нас, українців». Присутні дізналися як авторка проживає цю фразу сьогодні і що про це думають її читачі.

Доктор філологічних наук, відмінник освіти України, професор кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості Олександр Астафьєв у рецензії на видання назвав Валентину Семеняк «та, що вміє ходити по хмарах». Тому що надзвичайно тонка інтуіція оберігає її від насильства над натхненням. А натхненням для неї служить саме життя, реальне життя.

Студентів Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола вразила розповідь про співпрацю письменників з Ілюстраторами і видавництвами та продаж автором книжок в інтернеті. А письменниці і поетки ще довго спілкувалися за чаюванням і ділилися планами.

Розповіла Валентина Семеняк і про історії створення оповідань «Булочка… для Бога», «Хресна дорога… додому» та книжки «Спитай у свого янгола», яка 2013 року була удостоєна премії імені Івани Блажкевич. А також про те, як 2016 року отримала спецвідзнаку «Вибір Генерального продюсера „1+1“» за найкращий кіносценарій у конкурсі «Коронація слова 2016», за «Проліскам сніг не страшний» (у співавторстві з Богданом Мельничуком).

Усе, про що ми почули  - це напрям у творчості, який називається теургія, про нього багато століть лише мріяли кращі письменники релігійного мистецтва. Валентині Миколаївні це вдалося: духовною творчістю у її творах є саме життя, у якому є БОГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар