Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділя, 9 квітня 2023 р.

Життя сучасного монарха.

 

10 квітня 2005 року спадкоємець британського престолу Чарльз, принц Уельський одружився із Каміллою Паркер-Боулз.

Чарльз познайомився з Каміллою Паркер Боулз завдяки їхній спільній подрузі Лючії Санта-Круз. В ті часи Камілла була у стосунках зі своїм першим чоловіком Ендрю Паркер-Боулзом, і в цих взаєминах було багато проблем. Подруга Камілли вирішила познайомити її зі своїм другом — принцом Чарльзом, щоб якось відвернути її увагу від сумних думок. Камілла сподобалася Чарльзу з першого погляду. Вона не славилася красою, але була дотепна, цікава і завжди сміялася з його жартів, а отже, добре вміла слухати. Їхній роман починався з дружби, але стати єдиною обраницею принца-наступника Камілла не могла.

Камілла вийшла заміж за Ендрю Паркер-Боулза, а принц Чарльз, отримавши запрошення на весілля, написав їй любовного листа, в якому повідомив, що вона розбила йому серце. Проте новоспечений чоловік Камілли продовжував їй зраджувати, і за кілька років жінка відновила стосунки з принцом. Вони зустрічалися вже тоді, коли принца почали зводити з Діаною Спенсер. І саме Камілла підтримала його того дня, коли було ухвалено рішення про його одруження.

Щоб одружитися з коханою жінкою, Чарльзові знадобилися довгі тридцять років. І дозвіл матері королеви Єлизавети II. Через вісім років після загибелі своєї першої дружини Діани, принц Чарльз все ж зміг узаконити стосунки з тією, кого завжди кохав по-справжньому — Каміллою.

Із плином часу інтерес до британської королівської родини не гасне. Якщо вам кортить дізнатися більше про особисте життя королівських осіб, традиції монаршої родини і підпорядкування обов´язку, пропонуємо прочитати наступні книги.

94(4)

С50 

Сміт, Саллі Беделл. Її Величність королева Єлизавета. Життя сучасного монарха / С. Б. Сміт ; пер. з англ. Я. Войтка. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 592 с. : 32 окр. арк. іл. — (Бестселер "Нью-Йорк Таймс").

Англійську королеву Єлизавету ІІ, найвідомішу та найшановнішу жінку у світі, по праву називають живою легендою. Вона уже понад 65 років править однією з найстаріших монархій! Чи легко сьогодні бути королевою? Чи потрібна монархія в наш час і в чому полягають її функції? Скільки прем'єр-міністрів змінилося за час перебування королеви при владі? Як можна зберігати тисячолітні традиції та водночас вести свою країну і Співдружність уперед? І, зрештою, чи справді "все можуть королі?" Читач дізнається багато цікавого про Єлизавету ІІ як монарха і "жінку на тлі престолу". Що відбувається в її родині й чи має вона час на своїх рідних? Чи не пора Її Величності поступитися короною молодшим представникам королівської династії? Чи буває у королеви вільний час і що вона у такому разі робить? Про це читачеві розповідає американська журналістка Саллі Беделл Сміт — авторка біографічних книг про Джона та Жаклін Кеннеді, Білла і Гілларі Клінтонів, Памелу Черчилль Гарріман, Вільяма Пейлі та принцесу Уельську Діану, видань, що стали бестселерами.

94(4)

Л42 

Лейсі, Роберт. Корона. Кн. 1. Єлизавета ІІ, Вінстон Черчилль. Становлення молодої королеви (1947–1955) / Р. Лейсі ; пер. з англ. Б. Носенок. — Харків : Фоліо, 2021. — 317 с. : фот.

Роберт Лейсі, відомий британський історик та біограф, пише про королеву Єлизавету II та її надзвичайне життя вже понад сорок років. Тож його участь як консультанта у серіалі від Netflix «Корона» цілком закономірна. Проте тут його голос був радше дорадчим, бо телевізійний образ монарха Великої Британії, послуговуючись законами жанру, створив сценарист Пітер Морган. Однак глядачеві завжди хочеться зазирнути за лаштунки, побачити те, що за кадром, і королівський біограф Роберт Лейсі задовольнив цю цікавість, написавши роман «Корона: історія із серця подій», в якому додає до подій серіалу експертних оцінок та глибоких деталей, змальовує реалії Букінгемського палацу та Давнінг-стріт, 10. Загалом обидва автори роблять нас свідками непростої історії, як мрії й надії початку життя згодом підпорядковуються лише обов’язку. Єлизавета Маунтбеттен й подумати не могла, що батько помре так рано, і їй, ще зовсім молодій і недосвідченій, доведеться зійти на трон, щоб правити найбільшою світовою імперією за доби великих суспільних, культурних і політичних змін. На час коронації, у 27 років, вона вже була дружиною та матір’ю, однак її становлення як королеви тільки починалося.

Немає коментарів:

Дописати коментар