Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Ірпінь.

 

Ірпінь — це надзвичайно мальовниче містечко, розташоване на півночі України, входить до складу Київської області і знаходиться в центральній її частині, на річці Ірпінь.

Сучасна його історія починається з 1898 року, коли у зв’язку з будівництвом залізниці Київ-Ковель біля залізничного мосту через річку Ірпінь з’явилось поселення. Селище Ірпінь будували без чіткого архітектурного плану. Сприятливий клімат, зелені лісові масиви, чисте повітря створили усі умови для організації розгалуженої санаторно-курортної зони.

Ірпінь надзвичайно зелене та гарне місто. Має 16 парків, скверів та алей. 2016 року Ірпінь потрапив до Національного реєстру рекордів України за найбільшу кількість реконструйованих та збудованих за два роки парків і скверів. Щороку тут висаджуються нові зелені насадження, споруджується комплекс очищення питної води.

В Ірпені також значна кількість освітніх закладів. У місті та населених пунктах Ірпінської міськради функціонує 12 загальноосвітніх шкіл і гуманітарний ліцей. До мережі приірпінських закладів дошкільної освіти входить 11 дитячих садочків. Позашкільні навчальні заклади Ірпеня — це дитяча юнацька спортивна школа та музична школа.

Крім того, у 2018 році тут відкрили Ірпінський ліцей інноваційних технологій — це особливий освітній заклад, якому немає аналогів в Україні. В ньому навчання проводиться за оксфордською методикою.

Розташовані в мальовничій природній зоні, Ірпінь та Приірпіння — це традиційно край митців.

24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, це місто взяло на себе один із головних ударів оборони столиці від російських окупантів. Російські загарбники, щоб вийти на околиці Києва, намагалися стерти Ірпінь з лиця землі, але їхні плани зруйнували наші захисники.

З 24 лютого 2022 року місто мужньо боролося проти російського ворога. 27 лютого російські війська просунулися в Бучу, а потім прорвалися з Бучі в бік Ірпеня, розпочавши битву за місто. У середмісті зав'язався танковий бій, а українська піхота вела бойові дії з російськими ВДВ. За словами мера, Олександра Маркушина, за час оборони міста російські окупанти зруйнували понад 70% інфраструктури. Загинуло до 300 мирних жителів. Станом на 28 березня Ірпінь було повністю звільнено від окупантів.

За незламність та безперервний опір 24 березня 2022 року Указом Президента України місту Ірпінь присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар