Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 3 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Херсон.

 

Херсон ‒ місто морських вовків та масонів, де знають, як розвивати туризм і робити смачне вино. Херсонські кавуни це бренд. На жаль, херсонці ще дізналися, як це ‒ жити під рашистською окупацією.

З перших днів березня Херсон перебував під контролем російських військових. Але попри небезпеку, мешканці постійно влаштовували мітинги та акції, щоби показати: «Херсон ‒ це Україна». За таку стійкість та героїзм місто отримало статус героя. 6 березня 2022 року Указом Президента України з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України місту присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України». З початку березня місто перебувало під тимчасовою окупацією Російської Федерації, проте 11 листопада 2022 року в рамках контрнаступу на півдні було звільнене Збройними силами України.

Херсон — місто на півдні України, адміністративний центр Херсонської області. Розташоване на правому високому березі Дніпра. Чисельність населення станом на 1 січня 2022 року — 279 131 осіб. Важливий економічний центр півдня України. Значний залізничний вузол (на лінії Миколаїв — Снігурівка — Джанкой), морський торговельний порт, річковий порт. Херсон має місто-супутник Олешки. 

У радянський період Херсон став великим промисловим містом (попри занепад у роки війни 1941–1944). Після 1991 р. Херсон доволі стабільно пережив економічну та соціальну кризу. Було відкрито нові підприємства, зокрема автомобілебудівний завод СКІФ, підприємство Анто-Рус, що випускав автобуси. Херсонський морський торговий порт провадив великі експортно-імпортні операції з багатьма країнами світу.

1 березня 2022 року Херсон був окупований російськими військами. Окупаційні сили почали влаштовувати провокації з ціллю подальшої анексії регіону. У місті пройшла серія масштабних мітингів з гаслами «Херсон — це Україна» проти російської окупації.

2 березня внаслідок обстрілу з російського танка та наступної пожежі пошкоджено фасади, вікна та інтер’єри старовинного будинку першої половини ХХ століття, в якому розташовано управління СБУ в Херсонській області. Іншою пам’яткою міста, яка постраждала під час широкомасштабного вторгнення росіян, став меморіал «Слава Україні», споруджений у 2016 році. 11 квітня 2022 року окупанти знищили портрети героїв Небесної сотні та загиблих учасників російсько-української війни, а також знесли державний прапор.

28 червня стало відомо, що російські окупанти почали незаконну видачу російських паспортів в місті та області. Протягом наступних місяців ЗСУ завдавали численні удари по складах боєприпасів та командних пунктах російських військ у Херсоні.

Жителі міста зазнали репресій від окупаційних військ. Найбільших репресій зазнали проукраїнські громадяни та ветерани АТО. Знущань від військ РФ зазнавали і прості місцеві жителі. Окупаційна влада перевела навчання в школах на російську мову та знищувала українські книжки. Окупація стала ціною, яку Херсон заплатив за відносно низьку інтенсивність бомбардувань міста росіянами.

Сьогодні весь світ знає про бої під Чорнобаївкою, що тривали з 27 лютого 2022 року по 11 листопада 2022 року в ході війни Росії проти України біля села за 10 кілометрів на північ від Херсона. У селі розташовано аеродром, де систематично зазнавала втрат російська армія. Станом на 9 липня ЗСУ 26 разів знищували техніку рашистів. Феномен боїв став темою дискусій низки міжнародних експертів, а термін «чорнобаївки» став ім'ям загальним.

11 листопада 2022 року в Херсон увійшли Збройні сили України, він був звільнений після 256 днів окупації.

Перед відступом російська армія підірвала об'єкти інфраструктури (ТЕЦ, телевежу з центрами мовлення, розподільчу станцію обленерго тощо), залишивши місто без води, світла, тепла та зв'язку, вивезла до Криму експонати двох основних міських музеїв (краєзнавчого та художнього), а також забрала кілька пам'ятників історичним діячам і рештки Григорія Потьомкіна.

2 лютого окупанти обстріляли Херсон, пошкоджено приватні будинки, будівлю школи, а також перебито газову трубу. 8 лютого 2023 року внаслідок обстрілу окупантами загинули двоє людей та четверо поранено.

Ворог лютує, бо звільнення Херсону чергова успішна операція ЗСУ, яка показала: їм під силу звільнити всю Україну. Колишні мешканці Луганщини, Донеччини та Криму радіють звільненню Херсона та мріють про українські прапори над своїми містами. І це обов´язково буде.

 #МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар