Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 квітня 2023 р.

Форпости незламного духу. Чернігів.

 

Чернігів — найпівнічніший обласний центр України з найсуворішими зимами й галасливими літами на пляжі Десни. Воно манить золотими куполами старовинних церков, що пам’ятають ще руських князів, та нереальними узорами дерев’яного мережива на вікнах, яке закарбовує історію кожного будинку.

Це найдавніше місто України, засноване у кінці VII століття при впаданні річки Стрижень у Десну. Чернігів у часи Середньовіччя — одне з головних міст Київської Русі та, за оцінками істориків, одне з найбільших міст тогочасної Європи, столиця Чернігівського князівства, до володінь якого належали, зокрема Кубань, Керченський півострів, Муром, Рязань і частина нинішнього Підмосков'я. 1239 року місто було зруйноване монголо-татарами й занепало, проте в XVII столітті одержало Магдебурзьке право та статус центру воєводства у складі Речі Посполитої, а за козацької держави Богдана Хмельницького стало головним містом Чернігівського полку. Завдяки діяльності чернігівських архієпископів Лазара Барановича й Іоанна Максимовича та підтримці гетьмана Івана Мазепи Чернігів перетворився на один із найзначніших осередків освіти й культури в Україні. У місті, зокрема, діяв Чернігівський колегіум — перший вищий навчальний заклад на території Лівобережної України.

Перевтілення, яке переживав Чернігів у роки перед російсько-українською війною, зробили його одним з улюблених міст для відпочинку. Тут шукали таємничу 13-ту гармату, вивчали історію за найбільшими курганами та найстарішими пам’ятками архітектури в Східній Європі, виготовляли унікальні музичні інструменти, які приносять нагороди на міжнародних конкурсах, досліджували знімальний майданчик першого радянського фільму жахів, варили смачне пиво й каву, годували чебуреками в тематичному закладі у вигляді тюрми.

24 лютого 2022 року з початком широкомасштабного вторгнення росіян цей етап у житті Чернігова закінчився, а почався місяць облоги, знищення і страждань.

За наказом командувача Оперативного командування «Північ» генерал-майора Віктора Ніколюка оборону міста очолив полковник Дмитро Брижинський.

На підступах до Чернігова, на трасі Ріпки-Чернігів, першими в бій із російськими загарбниками вступили танкісти 1-шої окремої танкової бригади. Вдалими діями з засідок, при підтримці вогню артилерії, танкісти нанесли втрати передовим підрозділам противника, що дозволило підрозділам Чернігівського гарнізону підготувати, зайняти оборонні позиції навколо міста та організовано вступити в бій з загарбниками. Своєчасне зайняття підрозділами Чернігівського гарнізону бойового порядку навколо міста, забезпечило організований відхід на околиці міста 1-шої танкової бригади.

Російські війська підступили до міста, та, не маючи змоги його захопити, почали масований обстріл його цивільної інфраструктури авіацією та артилерією.

Збитий російський Су-34 в Чернігові 5 березня 2022. Станом на 22 березня місто, після трьох тижнів безперервних обстрілів, перебувало на межі гуманітарної катастрофи. Уночі з 22 на 23 березня внаслідок російського авіабомбардування було підірвано автомобільний міст через Десну, який слугував сполученням міста з Києвом та всією Україною, що вкрай загострило ситуацію. В місті не було електрики, майже були відсутні вода, газ, зв'язок. Зі слів міського голови Владислава Атрошенка, деякі мікрорайони були знищені на 70 %.

Протягом більш ніж місяця Чернігів щодня піддавався ворожим бомбардуванням. Серед сотень пошкоджених будівель біля 20 є пам’ятками. Зовнішні ушкодження отримав Єлецький Успенський монастир, пошкоджені фасади Козацького кафедрального собору святої великомучениці Катерини, будівля та частина експонатів Будинку-музею та садиби М.М. Коцюбинського, екстер’єр, інтер’єр та комунікації Обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Із 3 квітня 2022 року обстріли міста практично припинилися, до міста стали завозити гуманітарну допомогу. Олексій Арестович охарактеризував Чернігів як місто, що «врятувало Україну від розрізу на частини».

6 березня 2022 року президент Володимир Зеленський надав Чернігову звання міста-героя України. Глава держави передав цю відзнаку начальникові Чернігівської міської військової адміністрації Дмитру Брижинському під час робочої поїздки в область 3 квітня 2023 року.

#МістоГероїв

Немає коментарів:

Дописати коментар