Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 27 квітня 2023 р.

Володимир Мономах - державник і книжник.

27 квітня 1113 року переяславський князь Володимир Всеволодович, прийнявши пропозицію місцевої знаті посісти київський престол, прибув до міста, де його урочисто зустріла делегація на чолі з митрополитом Никифором. Завдяки здібностям дипломата та полководця і за допомогою численних шлюбів своїх синів, дочок та онук, за правління Володимира Мономаха та його сина Мстислава, Русь пережила останній у своїй історії період єдності.

Пропонуємо книжки з фонду читального залу про цього миротворця і державника.

94(477)

Р56  

Ричка, Володимир. Володимир Мономах / В. Ричка ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2019. — 120 с. : іл. — (Знамениті українці).

Володимир Мономах (1053-1125 рр.) – знакова постать українського середньовіччя. Онук Ярослава Мудрого та візантійського імператора Константина IХ Мономах ще задовго до сходження на київський престол зажив слави боронителя Руської землі, завдаючи нищівних ударів половецьким ордам, а ставши великим князем поклав край їхнім руйнівним набігам. Його талант миротворця і державника повною мірою проявився після утвердження на київському престолі: владнання міжкнязівських чвар зумовило об’єднання навколо Києва більшості розпорошених руських земель. Однак не ці діяння стали визначальними для привласнення імені Володимира Мономаха мнимими спадкоємцями києво-руської спадщини.

94(477)

С47  

Сліпушко, Оксана. Володимир Мономах - державник і книжник / О. Сліпушко. — Київ : АртЕк, 2021. — 104 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Видатний вітчизняний державний діяч великий київський князь Володимир Мономах все своє життя присвятив консолідації князівств для боротьби з зовнішньою загрозою. Через століття до нас дійшли його твори, в яких правитель закликав до єдності. Донині його думки актуальні і затребувані.


          94(477)

М77 

Мономах, Володимир. Повчання ; Статут Володимира Всеволодовича / В.  Мономах ; пер. із старослов'ян., упоряд. та передм. В. Яременка. — Київ : МАУП, 2006. — 312 с. — (Бібліотечка українознавства ; вип. 6). — Текст укр., рос., старослов’ян.

Це перше окреме видання творів Великого князя всієї Русі Володимира Всеволодовича Мономаха (1053 —1125), що дійшли до нас. «Повчання», «Статут Володимира Всеволодовича» та «Літописне житіє» подано мовою оригіналу і в перекладі сучасною мовою. У «Додатках» «Літописне житіє» друкуємо за «Повістями врем'яних літ», твори Леоніда Мосендза, Миколи Вороного, Олександра Олеся, Аполлінарія Майкова, Миколи Костомарова, написані на основі літописних джерел про Великого князя, мислителя, першого світського письменника і полководця України-Русі XI—XII CT. 

Немає коментарів:

Дописати коментар