Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 2 травня 2023 р.

Українцям про культуру кримських татар.

 

Українська та кримськотатарська культури глибоко перепліталися впродовж століть.

Живучи на одній території, наші народи як хороші сусіди ділили побут та культурні традиції один одного. Однак, радянська репресивна машина після депортації кримських татар 18 травня 1944 року зробила все, щоб стерти історичну правду про них та нівелювати зв'язок материкової України і півострова Крим. Натомість системно нав'язувалася переписана історія про кримських татар.

Українці мають знати – у наших народів багато спільного і великий шлях спротиву імперії, яка намагалася знищити мову, культуру, звичаї та власне людей. На жаль, ми відкриваємо світ один одного вже після окупації Криму.

Говорити про культуру Криму актуально саме зараз. Адже культура – це самоідентифікація, через яку людина усвідомлює свою сутність. І ці знання зроблять нас сильнішими, культура кримських татар збагатить українську.

821(477)

К85 

Кримський інжир : антологія / уклад.: А. Алієв, А. Левкова. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. — 424 с.

Ця книжка — результат другого письменницько-перекладацького конкурсу «Кримський інжир / Qirim inciri» (2019), організованого Кримським домом. В антології зібрано найкращі твори, подані на конкурс, — українською та кримськотатарською мовами, прозу та поезію, оригінали й переклади. Твори-оригінали дозволять доторкнутися до автентичної кримсько­татарської культури, відчути кримську природу, заглиби­тися в темні сторінки історії півострова, зрозуміти світовідчуття кримчан сьогодні. У творах кримсько­татарською мовою обізнаний читач зауважить особливості різних діалектів і стилів. Дитячі твори і розважать, і вчитимуть, покажуть, як традиційні цінності можуть бути вплетені у сучасні реалії.

08

К82 

Крим : енциклопедія, казка, гра / уклад. Ю. Бєсєдіна. — Київ : Гамазин, 2016. — 64 с : іл. - (Енциклопедія-Казка-Гра).

Що нам відомо про Крим? Сонце, море, гори. Маленькі містечка, пишні палаци, військова слава Севастополя й загадки античного Херсонеса, легенди Бахчисараю та перекази Генуезької фортеці... Хто розбере, що тут правда, що — вигадка?

Тепер ти сам, без сторонньої допомоги можеш це зробити. У цій книжці ми зібрали казки та легенди кримчан, і водночас — основну інформацію про історію, культуру та життя в Криму від давнини і до сьогодні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар