Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 11 травня 2023 р.

Обережно, провалля!

 

10 травня в читальному залі Тернопільської обласної наукової бібліотеки відбувся перегляд фільму з колекції Docudays «Обережно, провалля!»

Документальний фільм «Обережно, провалля!» 30-річного режисера з Чікаго Бінґа Ліу здобув визнання критиків і понад 50 нагород із моменту прем’єри на кінофестивалі «Санденс» у 2018 році, де отримав спеціальний приз журі «За прорив у кінорежисурі».

Сюжет фільму. У самому серці «іржавого поясу» Америки розкинувся Рокфорд, – промислове місто штату Іллінойс. На людей, які зростають там, чекають лише безробіття та бідність. Але троє шкільних друзів знаходять відраду у скейтбордингу, а один із них, Бінґ Ліу, знімає на відео всі їхні пригоди. Йому вдається зафільмувати несподівану для них дорослість, із усіма безнадійними роботами, народженням дітей і роздумами про те, що означає бути людиною. Через багато років Бінґ повертається до рідного міста з’ясувати, що сталося із друзями дитинства. Режисер порушує майже всі правила документальних зйомок: з’являється у своєму власному фільмі, іноді говорячи просто в камеру. Подекуди «Обережно, провалля!» нагадує сеанс психотерапії, де режисер проживає насильство, якого зазнав від батька, і попереджає свого друга Зака про загрозу опинитися у такому самому замкненому колі алкоголізму та жорстокості. Зрештою Ліу блискуче реалізовує своє завдання, оскільки кожна деталь цього фільму щира. У ньому режисер змальовує дуже актуальний портрет американського покоління, якому загрожує забуття.

Це був останній в цьому сезоні (адже студентський семестр добігає кінця) перегляд фільму з колекції Docudays саме в такому форматі, коли ми обговорюємо сюжет і поведінку героїв з соціологічної і психологічної точок зору. Коли у кількох організацій спільні інтереси і завдання - виникають цікаві і потрібні проекти. Цей виник у рамках наукової співпраці Кафедри соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності ТНПУ ім. В.Гнатюка та Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, завдяки багаторічній співпраці з Кіноклубом на вулиці Зеленій та небайдужості психологинь з ГО БФ «Голоси дітей».

Учасники зустрічі прожили насильство разом з режисером і головними героями. Ще до перегляду кожен студент отримав завдання, яке виконував, потім ділилися спостереженнями як розвивався сюжет. Поділися історіями з власного життя, коли ми стикалися з насильством. Обговорили конфлікти, які є в стрічці, хто з персонажів нам близький і кому ми співчуваємо, що нам найбільше не сподобалося і сподобалося і чому. Спрогнозували якими можуть бути долі героїв. Кожен придумав свою назву для фільму. Співпраця триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар