Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 30 травня 2023 р.

День жіночої емансипації.

 

Цього дня в 1431 році була спалена на кострі Жанна Дарк. У 1932 році в той же день у Німеччині був прийнятий "Закон про юридичне становище жінок-чиновників". Невідомо точно, який з цих двох фактів став причиною того, що 30 травня відзначається як День жіночої емансипації або, як його ще також називають, День емансіпе.

Однією з найбільш легендарних і незаслужено забутих жінок була цариця-фараон Мааткара Хатшепсут. Вона одноосібно правила двадцять два роки, починаючи з 1525 (до н. е.) і до 1503 року., які безроздільно присвятила відродженню своєї держави. У 1960 році в Шрі-Ланці главою уряду стала Сірімаво Бандаранаїке, а зараз жінки успішно керують такими державами, як Ірландія, Фінляндія, Філіппіни, Німеччина, Чилі. Перша дама-рабин на ім’я Селлі Ян Прісанд з’явилася в Америці в 1972 році. У 2008 році отримала звання і перша в історії США жінка-генерал - Енн Данвуді.

Грейс Мюррей Хоппер, яка народилася більше ста років тому в Нью-Йорку, стала Першою леді програмування. Завдяки її нестандартному мисленню світ отримав не тільки першу програму для ЕОМ, але і перший компілятор, першу мову програмування.

Сьогодні практично кожен п’ятий лауреат Нобелівської премії - жінка.

Не так давно, але вперше в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів, місцевій жительці Собхі Якуб видали дозвіл на водіння таксі.

Найрозумніша жінка в світі на ім’я Даніела Сімідчіева, проживає в Болгарії. Її IQ досягає 200 балів, вона має п’ять ступенів магістра, виховує трьох дітей і виступає проти дискримінації - небажання роботодавців приймати на службу дуже розумних співробітників.

929

Ц29 

Це зробила вона / наук. ред. Д. Вортман. — Київ : Видавництво, 2018. — 104 с. : іл. — (Для дітей).

Перша ілюстрована книга про 50 видатних українок. Серед героїнь збірки як відомі постаті, так і жінки, чиї імена незаслужено забуті, чиї історії суспільство лише починає відкривати для себе. Відкривши книгу, ви дізнаєтесь про справжню роль українських жінок в науці, політиці, культурі та історії загалом.

Наприклад, про фізикиню Антоніну Прихотько, чиї наукові дослідження в галузі низькотемпературної спектроскопії твердого тіла та оптики молекулярних кристалів вплинули на весь розвиток фізики твердого тіла. Або про художницю Софію Караффа-Корбут, яка проілюструвала близько 60 творів українських письменників, які вийшли тиражем понад 6 мільйонів примірників (кожну четверту дитячу книжку, яка виходила в Україні).

929

Ц29 

Це теж зробила вона / наук. ред. Д. Вортман ; літ. ред. А. Процук. — Київ : Видавництво, 2018. — 104 с. — (Для дітей).

У книги є також і друга частина – ”Це теж зробила вона”, яка виправляє історичну несправедливість і розповідає про внесок українських жінок не тільки в розвиток України, але й на хід світової історії.

84.4

Ю 91

Юсуфзай, М. Я – Малала : історія незламної боротьби за право на освіту / М. Юсуфзай, К. Лем ; пер. з англ. І. Винничук. — Київ : Наш формат, 2016. — 288 с. Малала Юсафзай – школярка з долини Сват в Пакистані, що кинула виклик руху Талібан і була засуджена ними до смерті.

На початку 2009 року, коли їй було 11, Юсафзай стала відома завдяки блогу, який вона писала для BBC. У блозі вона детально розповідала про своє життя при режимі талібів, про їхню спробу взяти під контроль долину Сват і про свої погляди на розвиток освіти для дівчаток – і ледь не поплатилася за це життям.

У 2012 році до шкільного автобуса вдерлися озброєні чоловіки й запитали: "Хто з вас Малала?". Їй було 15 років, а таліби вже розуміли вплив її слів. Тоді дівчина отримала кулю в голову, вижила, але впала в кому. Шанси на її одужання були невеликі, але вже через пів року її виписали з лікарні.

У день, коли їй виповнилося 16 років, Малала виголосила промову на зібранні Організації Об'єднаних Націй, де її зустрічали та проводжали стоячими оплесками.

Це автобіографія, написана у співавторстві з журналісткою Крістіною Лем, в якій Малала розказала історію про любов до життя, родини й рідного краю Сват. А ще про важливість прав людини, які ми маємо отримувати при народженні, та які ніхто не може забирати. "Я – Малала" – захоплива історія дівчинки, яка протистоїть міжнародному тероризму. Ця книга змусить вас повірити, що навіть одна людина здатна змінити світ.

94(477)

Г12  

Гавришко, Марта. Долаючи тишу: жіночі історії війни / М. Гавришко. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 240 с.

Справжні біографії, долі дівчат та юнок, яких колись змінила війна… У період Другої світової чимало жінок приєдналося до лав націоналістичного підпілля та Української повстанської армії як зв'язкові, розвідниці, санітарки, воячки… Пліч-о-пліч із чоловіками вони пройшли горнило кривавих подій, спростувавши всі стереотипи «слабкої статі». Їхні голоси тривалий час не було чутно. Їхній досвід був невидимим. Ця книжка - збірка історій-сповідей жінок, які не просто бачили війну та брали активну участь у тогочасних подіях, а прожили її. Вони були не лише очевидицями, жертвами, але й виконавицями насильства. Уся правда про жахи війни, без прикрас та міфологізації. Відверті розповіді про те, що означало бути жінкою під час війни. Унікальні спогади селянок та міщанок, жінок із різною освітою та соціальним становищем, жінок, які обіймали керівні посади в ОУН і були рядовими підпільницями. Живі емоції в історіях, які роками були непочутими та забутими.

Немає коментарів:

Дописати коментар