Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 6 травня 2023 р.

День піхоти.

 

У 2019 році Президент України підписав Указ №152/2019 про відзначення 6 травня Дня піхоти. Цього року в країні його відзначають вже вп`яте. В Указі йдеться, що це професійне свято встановлено «з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій».

Чому наших піхотинців вшановують саме 6 травня? Адже цього дня у 1648 році козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод. Битва вважається першою переможною — під проводом Богдана Хмельницького. А ще 6 травня відзначають релігійне свято — День Юрія Змієборця, який був одним із покровителів українського війська.

Наші піхотинці разом з воїнами інших родів та видів військ з 2014 року під час Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил мужньо боронили Україну. Як і минулого року, День піхоти нині відзначається в умовах відбиття широкомасштабної збройної російської агресії проти України.

Під натиском наших піхотинців навесні 2022 року ворог втік із Київської, Чернігівської та Сумської областей. Українська піхота брала участь у блискавичному контрнаступі на Харківщині. А у листопаді минулого року воїни-піхотинці разом з іншими родами та видами військ звільнили обласний центр України — місто Херсон. І за це тисячі воїнів відзначені державними нагородами.

Сьогодні українські піхотинці готові до звільнення інших територій нашої держави. 

Немає коментарів:

Дописати коментар