Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Божественна солодкість «Медової землі».

          19 квітня в читальному залі Тернопільської обласної універсальної бібліотеки відбувся перегляд фільму "Медова земля" режисерів Любомира Стефанова і Тамари Котевської з подальшим обговоренням.

Переглядати фільми в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці з подальшим обговоренням стало вже доброю традицією. Захід «Божественна солодкість «Медової землі»» відбувся з нагоди Національного Дня довкілля з ініціативи екологічно-гуманітарного об’єднання «Зелений світ». Організатори: Тернопільська обласна наукова універсальна бібліотека, Кіноклуб на вулиці Зеленій, ЕГО "Зелений Світ".

Керівник Кіноклубу на вулиці Зеленій Олександр Степаненко розповів чому обрав саме фільм "Медова земля" режисерів Любомира Стефанова і Тамари Котевської, повідомив про історію створення стрічки.

Стрічка «Медова земля» — перший в історії фільм, що був номінований на «Оскар» одразу у двох категоріях: Найкращий документальний повнометражний фільм і Найкращий іноземний фільм. І хоча режисери стверджують, що в картині «майже немає ігрових сцен», «Медова земля» змушує замислитися про жанрову гібридність. Стрічка про мед, жадібність і крихкість планети. Через історію Хатідже автори фільму хочуть привернути увагу суспільства до проблем екології, які на перший погляд видаються незначними, проте мають колосальний вплив на всю екосистему.

Героїня фільму Хатідже живе у покинутому усіма колишніми мешканцями, позбавленому електроенергії гірському селищі Бекірлія, що в Македонії. Вона доглядає за немічною матір’ю та намагається зберігати архаїчну традицію бджолярства. Для неї це ремесло є джерелом матеріального і духовного життя. Але хвилі, які шле споживацька цивілізація, досягають і її убогої хижі. Одного дня спокій Хатідже порушує велика кочова родина. Для прибульців її "медова земля" вже не має сакрального значення.

Участь в обговоренні взяли: психолог, психодіагност, профорієнтатор, тренер, кандидат психологічних наук Тетяна Білінська; психологиня, тренерка ментального здоров'я, авторка курсів для дорослих і дітей про ментальний інтелект і фінансову грамотність, ведуча тренінгів і психотерапевт групової терапії Ірина Фенц; доктори педагогічних наук, професори кафедри соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Світлана Калаур і Ольга Сорока та студенти цього закладу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар