Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 18 грудня 2021 р.

Змінити світ.

Часто випадковий збіг або примха погоди може змінити долю людини, народу або ж людства загалом. Наша добірка «Змінити світ» саме про такі випадки. А також про прорив в науці і харизматичних особистостей, які володіючи лідерськими якостями, здатні змінити цей світ. А якщо вже щось змінювати, то лише на краще.

94(100)

П32 

Підлуцький, Олекса. Лідери, що змінили світ / О. Підлуцький ; іл. В. Бариби ; худож.-оформ. М. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 444 с. : іл. — (Великий науковий проект).

Нова книга Олекси Підлуцького — це глибоке дослідження про суперечливе, динамічне, різнобарвне, яскраве й водночас трагічне ХХ століття, здійснене шляхом оцінки діяльності та ретельного змалювання психологічних портретів найвидатніших діячів цієї епохи. Юзеф Пілсудський та Віллі Брандт, Махатма Ґанді та Вацлав Гавел, Авґусто Піно­чет та Марґарет Тетчер... Героїв цієї книжки об’єднує те, що кожен з них зміг стати справжнім лідером нації, згуртувати співвітчизників і вивести свою країну з глибоко кризових ситуацій. Автор, розповідаючи про 30 знакових особистостей минулого століття, показує їх без звичних штампів, надає маловідомі факти і водночас змушує замислитися, яким має бути політичний лідер, що може Україна запозичити з безцінного досвіду цих видатних діячів. До книги увійшли матеріали, опубліковані на сторінках аналітичної газети «Дзеркало Тижня».

94(100)

М91 

Мустафін, Олексій. Халепи, що визначили долю народів / О. Мустафін ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків :Фоліо, 2021. — 205 с. — (Великий науковий проект).

Це книжка про тіньовий бік історії, про те, чого соромляться, і що зазвичай лишають за межами національних історій. Поразками не пишаються, про них не згадують, їх намагаються забути. Проте хіба не є цей досвід повчальнішим і кориснішим за радість перемог? Про ілюзії та прорахунки — свідомі й не дуже, про хибний вибір, за який заплатили зависоку ціну, про пастки, до яких потрапляють держави в пошуках свого місця у світі. Чи можна здобути свободу ціною незалежності? Для чого запрошувати до себе майбутніх колонізаторів? Чому найкоротша війна в історії тривала всього 38 хвилин? Навіщо золото тим, хто здатен робити гроші з повітря? Чим загрожує віра у таємні змови? І як зробити власних підданих союзниками іноземних загарбників? Візантія та Карфаген, Гаїті й Нова Зеландія, Британія і Китай. На чиїх помилках краще вчитися українцям, щоб не припуститися власних?

55

Р64  

Розенлунд, Маркус. Погода, яка змінила світ / М. Розенлунд ; пер. з швед. М. Никончука. — Львів : Вид-во Анетти Антоненко ; Київ : Ніка-Центр, 2021. — 224 с. : іл.

Для завоювання світу зазвичай достатньо військової або економічної потуги. Для підкорення погоди цього замало. Жодній імперії в історії це не вдалося. Могутній супротивник – погода – перемагає всіх. Досвідчений журналіст, цікавий оповідач Маркус Розенлунд, подорожуючи машиною часу крізь століття, демонструє, як погода руйнувала цілі цивілізації та визначала переможців воєн. Крізь сплетіння наукових фактів з історією та суспільними науками ви дізнаєтесь, який існує зв’язок між казковими тролями і кліматичними змінами, між «Криком» Едварда Мунка та виверженням вулкана, між поразками видатних полководців і примхами стихії. Втім, ця книжка – не набір сухих фактів. Пояснюючи складні речі простими словами, часом із гумором, автор застерігає проти того, що може статися, коли нехтувати глобальним потеплінням сучасності.

52

Г59  

Гокінг, Стівен. На плечах гігантів. Величні прориви у фізиці та астрономії / С. Гокінг ; пер. з англ. Я. Лебеденка. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. — 256 с. : іл. — (# 1 New York Bestselling Author).

Миколай Коперник, Ґалілео Ґалілей, Йоганн Кеплер, Ісаак Ньютон та Альберт Айнштайн — п’ятеро цих візіонерів змінили курс науки, вивівши астрономію та фізику із Середньовіччя до сучасності. Їхні magnum opus із коментарями та примітками генія Гокінґа дадуть можливість зазирнути в думки новаторів і точно дізнатися, про що думали ці учені мужі. У цій збірці ви знайдете уривки з оригінальних ідей Альберта Айнштайна, вперше опублікованих у творі «Принцип відносності», а також скорочені версії творів «Про обертання небесних сфер» Миколая Коперника, «Бесіди й математичні докази щодо двох нових наук» Ґалілео Ґалілея, «Гармонія світу» (книга п’ята) Йоганна Кеплера та «Математичні начала натуральної філософії» Ісаака Ньютона. Поміж знакових наукових робіт розкидані короткі біографії їхніх авторів. Ви дізнаєтесь про непохитну вірність Коперника істині понад релігійну доктрину, попри його становище польського священника; непокірний дух Ґалілея; сімейні та фінансові негаразди Кеплера; пристрасні конфлікти Ньютона; скромні перші кроки в науці Айнштайна.

1

О-74

Осмир Сучасність мудрости Г. Сковороди : світоглядний нарис / Осмир, О. Банах. — Львів : Література та мистецтво, 2020. — 136 с.

Автори світоглядного нарису вдало зіставили мудрість Г. Сковороди із новітніми науковими дослідженнями і релігійними основами, адже таким чином визначається Істинність того чи іншого твердження, науки і дійсности. І з цього погляду Сковорода є неперевершеним, бо поєднання релігії, науки і філософії є саме тим чинником, який має витворити нові парадигми, нові світоглядні основи, що сьогодні є найбільш актуальним у зв’язку із критичним станом людської цивілізації. Автори старалися розкрити унікальність мудрости Г. Сковороди, її простоту, досконалість, універсальність і всімкорисність. Наука Г. Сковороди розрахована на будь-який рівень Сродности, адже бути Щасливим – це бути Людиною. Світоглядний нарис адресований тим юним і дорослим, хто прагне бути Людиною Щасливою, хто прагне Пізнати Себе й зазнати отого Другого Народження – утвердитися Людиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар