Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 1 грудня 2021 р.

Мальовнича Україна.

Любіть Україну, - закликає альбом «Мальовнича Україна», на створення якого видавництво «Мистецтво» надихнула славнозвісна серія офортів Тараса Григоровича Шевченка «Живописная Украина» (1844). Шевченко задумував своє видання як періодичне, де мав показати історичне минуле, народний побут і звичаї, природу та історичні пам’ятки України. Але світ побачив тільки перший і єдиний випуск.

Альбом «Мальовнича Україна» розповідає про багатовікову культуру та мальовничу природу держави Україна. Храми і монастирі, замки та фортеці, палаци й маєтки та сучасні споруди характеризують творчий злет народних майстрів і професійних митців, які від часів Київської Русі до сьогодення створили неоціненну спадщину нашого народу. Видання знайомить із різноманітними чарівними куточками всіх регіонів країни – від Карпатських гір на заході до донецьких степів на сході, від голубоплесого озерного Полісся на півночі до сонячних берегів Криму й Одеси на півдні. Альбом зачарує кожного читача неповторною красою природи України, її давніми архітектурними пам’ятками і новобудовами.


Для середньо-статистичного європейця Україна, яка розташована в центрі Європи і за площею посідає друге місце – терра інкогніта. Це дивує. Тому що з історичних джерел відомо: з давніх-давен європейці знали могутнє князівство Київська Русь, а багато хто з можновладців гостював у київських князів і навіть родичався з ними. Проте, Україна як незалежна держава з’явилася на карті світу лише 1991 року.

Напевно, й не кожному українцю вдалося відвідати унікальні природні заповідники України, зокрема Асканію-Нову на Херсонщині з її неповторною правічною флорою і фауною, Долину нарцисів площею 250 гектарів поблизу Ужгорода, букові ліси Карпат або ж чарівні Шацькі озера на Волині.

Як свідки нашої давнішньої історії в Києві, Чернігові, Львові, Луцьку, Кам’янці-Подільському, Переяславі-Хмельницькому, Прилуках, Полтаві, Чигирині, Острозі та інших великих і малих містах збереглися унікальні пам’ятки архітектури і  живопису прадавніх часів. Чого варті, скажімо, собор Святої Софії, Золоті ворота, Києво-Печерська лавра у Києві, культові і фортифікаційні споруди у Кам’янці-Подільському, вежа-дзвінниця Корнякта у Львові, замок Любарта в Луцьку!

Хоча, звичайно, показати всі красоти України на сторінках одного видання, на жаль, не можливо.

Хочеться, щоб слова відомого німецького письменника, філософа й етнографа Йогана-Готфріда Гердера, занотовані у «Деннику моїх подорожей» у 1769 році, стали пророчими: «Україна стане новою Грецією. Прекрасне небо, що розпросторюється над цим народом, його весела вдача, музикальність, щедрі ниви колись пробудяться. Із багатоликості малих народів, якими були колись греки, постане велика культурна нація, і її межі простягнуться до Чорного моря, а звідтіля ген у далекий світ».

Тож любімо Україну: бережемо все своє рідне як зіницю ока!

908(477)

М18 

Малаков, Дмитро. Мальовнича Україна Picturesque Ukraine : [альбом] / Д. Малаков ; вступ. ст. В. Кузьменка ; пер. англ. О. Подшибіткіної ; фотозйомка А. Прибєги [та ін.]. — Київ : Мистецтво, 2019. — 208 с. : фот. — Текст укр., англ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар