Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 15 грудня 2021 р.

Не стихає Чорнобильський біль.

 14 грудня – день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пам'ятний день було започатковано указом президента від 10 листопада 2006 року.

Насамперед, це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблоку.

Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю.

«Нині в Україні 1,7 мільйона осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких понад 185 тисяч ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та близько 56 тисяч осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи», - повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.

Зазначено, що держбюджет України на 2021 рік передбачає виділення 2,57 млрд грн на забезпечення соціального захисту ліквідаторів та постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, що майже на 400 млн грн більше, ніж у 2020 році. Майже вдвічі було підвищено мінімальні виплати для ліквідаторів з інвалідністю. Також відновлено соціальну справедливість щодо забезпечення гідної пенсії для цивільних ліквідаторів, які втратили здоров'я. З нового року вони отримають підвищені пенсії, які тепер розраховуватимуть на основі збільшеної мінімальної заробітної плати.

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що внесені до Верховної Ради законопроекти, які мають врегулювати прогалини та колізії, що досі існують у соціальному захисті ліквідаторів аварії, буде ухвалено найближчим часом. У 2022 році бюджет передбачає виділення 2,83 млрд грн.

Пропонуємо вам перелік тематичної літератури, яка є в читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

94(477)

П39 

Плохій, Сергій. Magistra Vitae. Розмови про історію з Сергієм Плохієм : [зб. інтерв'ю] / С. Плохій ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 368 с.

Уроки історії, які нам ще треба вивчити – головна тема збірки інтерв’ю історика Сергія Плохія, які він дав українським медіям протягом останніх років. Розмови історика з провідними журналістами та науковцями України – це не тільки погляд на історію очима сучасності, але також погляд на сучасність очима історії, захоплива подорож за лаштунки створення книжок з історії, які стали бестселерами в Україні та поза її межами. Нарешті, це відповіді на питання, які сьогодні турбують світ, коли він дивиться на Україну з перспективи свого власного досвіду та своєї історії.

Автор книжки не брав участі у ліквідації наслідків аварії, на той час він викладав в Дніпропетровському університеті. Але пройшов через усі етапи чорнобильського досвіду, який випав на долю пересічного українця. Тоді інформацію отримували із Заходу, де, на відміну від власних газет та телевізорів, говорили чи можна пити воду з Дністра, і радили як вберегтися від радіації. Останнім етапом було розчарування Горбачовим, який ще вчора здавався месією.

94(477)

А65 

Андржеєвський, Анатолій. Чорнобильська бувальщина / А. Андржеєвський. — Київ : Гамазин, 2019. — 156 с.

Розповідь про ліквідацію Чорнобильської катастрофи з перших вуст: про те, якою була Прип'ять до вибуху на ЧАЕС, як гасили пожежу, евакуйовували населення, зводили тимчасові містечка для ліквідаторів і вже постійне для працівників електростанції - Славутич.Спомини автора рясно доповнюють вирізки з тогочасної преси й розвідок, присвячених подіям тих часів, особисті фото.

821(44)

А39 

Аккерман, Галя. Пройти крізь Чорнобиль / Г. Аккерман ; пер. з фр. П. Таращука ; передм. О. Пахльовської. — Київ : Либідь, 2018. — 168 с. : фот.

Авторка книги «Пройти крізь Чорнобиль» Галя Аккерман, яка неодноразово була у зоні відчуження, і порівняла це з «грою у лотарею», бо могла отримати велику дозу радіоактивної отрути, передала цей особливий побут і погляди жителів.

94(477)

Н38 

Не стихає Чорнобильський біль. Книга-реквієм : хроніка подвигу чорнобильців Тернопільщини / упоряд.: М. Ротман, Н. Ротман. — Тернопіль : Терно-граф, 2017. — 280 с. : іл.

Чудовими краєвидами, щедро врожайними садами, прекрасними лісами славилась чорнобильська земля. Та тільки – до жахливої позначки, до радіаційної межі, проораної квітневої ночі 1986-го. Відтоді ця земля стала називатись зоною – скаліченою, непридатною для життя місцевістю. І якщо від атомної катастрофи здригнули серця всіх землян, то слово «зона» не перестає боліти у цих серцях вже понад тридцять років і ще надовго лишиться в пам’яті людства.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар