Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 27 грудня 2021 р.

Cекрети спілкування.

 Причиною усіх конфліктів і війн, які будь-коли відбувалися в історії людства є непорозуміння, - переконані психологи. Будемо ми товаришувати чи ворогувати з оточуючими залежить від того, чи ефективно ми побудуємо комунікацію. У нашій добірці «Секрети спілкування»: детальний посібник з мови тіла, який допоможе вам «читати» людей довкола; побудова взаємин у пташиному світі, наскільки поведінка пернатих схожа на людську і чого у них можна навчитися; як можна співпрацювати з кимось особисто нам неприємним і кардинально іншим; як розв’язувати проблеми поважаючи одне одного та з урахуванням спільних інтересів і мети.

316.6

Г60  

Голланд, Сара Стюарт. Вважаю, що ви помиляєтесь (проте слухаю). Як вивести розмову з глухого кута / С. С. Голланд, Б. Сільверс ; пер. з англ. В. С. Ярмольчук. — Харків : Віват, 2020. — 240 с. — (Саморозвиток).

Розмови про політику стають дедалі токсичнішими. Гострі суперечності співрозмовників призводять до конфліктів й унеможливлюють здоровий діалог. Та авторки цієї книжки, Сара і Бет, вирішили випробувати раціональний підхід до розмов про політику та суперечливих питань сьогодення, як-от медичне обслуговування, права жінок, виховання дітей тощо. Сара і Бет мають абсолютно різні погляди, але доводять: суспільно важливі проблеми треба розв’язувати лише поважаючи одне одного та з урахуванням спільних інтересів і мети, а не з позиції протистояння.

316

К37 

Кехейн, Адам. Взаємодія з ворогом : як працювати з людьми, які не викликають ні довіри, ні симпатій / А. Кехейн ; пер. з англ. Д. Кожедуба. — Київ : Лабораторія, 2021. — 160 с.

Багатьом знайома ситуація, коли потрібно вирішити проблему, але залучені в цей процес люди мають різні бачення подальших дій. Рішення затягується, робота стоїть на місці, переговори можуть заянти навіть тижні...

Автор книги, Адам Кехейн допомагає примирити сторони у конфліктній ситуації. Він дає дуже чіткий план дій щодо того, як можна співпрацювати з кимось особисто тобі неприємним і кардинально іншим. Його методика дозволить легко уникати неприємних моментів і досягати поставлених цілей.

Автор книги має досвід консультацій по вирішенню складних міжнародних питань, і він точно допоможе впоратися з менш заплутаними і не такими затягнутими в часі проблемами.

316

Б65  

Бистрицький, Євген. Комунікація і культура в глобальному світі / Є. Бистрицький, Р. Зимовець, С. Пролеєв. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 416 с.

Що відбувається з нами за доби ґлобалізації? Як розвиток сучасних комунікаційних технологій змінює людей і суспільства? Чому інтенсифікацію міжлюдських зв’язків, економічних та культурних взаємин супроводжує не інтернаціональне братерство, а міжнаціональні конфлікти? Як комунікативна рівність та доступність кожному засобів масової комунікації породжують революції? Чому пошуки істини перетворюються на владу постправди? В книзі надаються розгорнуті визначення ґлобалізації, комунікації і культури в їх внутрішньому взаємозв’язку. Разом з критичним викладом думок класичних і сучасних мислителів (М. Гайдеґґера, А. Шюца, Ю. Габермаса, Ж. Рансьєра, Ч. Тейлора, Ж.-Л. Нансі, У. Кімліки та ін.) автори відзначають провідну роль культури в її національних проявах як головного чинника опору процесам ґлобалізації та, водночас, їх основ ного мотиватора. Відомі явища суперечок і незгоди в сучасних міжнародному та локальному дискурсах дають підстави для переосмислення традиційного погляду на комунікацію як універсальний засіб порозуміння та примирення. Аналіз комунікації, здійснений у книзі, робить зрозумілішим зв’язок політики і культури. На тлі ґлобалізації та змагання націй за визнання стає яснішою роль комунікації як основи формування ідентичностей — колективної та індивідуальної, а також теоретичні шляхи подолання їх конфліктів. Автори не уникають теми небезпеки деґрадації культури дискурсу в публічній сфері — наслідку домінування в усіх сферах життя інформаційних технологій. Критика інфовлади, що спричиняє виникнення деперсоналізованого «світу без дійсності», доповнює складну картину ґлобалізації разом з прикладами того, як комунікація сприяє акумулюванню досвіду для творення нового.

159.9

К93 

Курпатов, Андрій. Червона таблетка. Поглянь правді у вічі : кн. для інтелектуальної меншості / А. Курпатов ; пер. Ю. Бондаренко. — Київ : BookChef, 2021. — 352 с.

«Червона таблетка. Поглянь правді у вічі» — результат багаторічних досліджень відомого психолога Андрія Курпатова, написаний у доступному науково-популярному стилі. У книзі зібрані найважливіші наукові відкриття в галузі нейрофізіології, які допоможуть читачеві розібратися в принципах роботи мозку й ефективніше використовувати його для вирішення важливих завдань. Ви навчитеся розуміти поведінку й мотиви інших людей і взаємодіяти з ними для досягнення цілей. Питання про сенс життя перестане мучити вас, бо ви зрозумієте, чого хочете насправді і яким чином зможете цього досягти.

159.9

Н15 

Наварро, Джо. Словник мови тіла. Секрети невербальної комунікації / Дж. Наварро ; пер. з англ. А. Легконця. — Харків : Віват, 2021. — 192 с. — (Саморозвиток).

Ця книжка — детальний посібник з невербальних сигналів, з якими ми найчастіше стикаємося в повсякденні. Вона складається з розділів, присвячених різним частинам тіла, і містить статті про понад чотириста найважливіших моделей поведінки, які автор зібрав за довгі роки спостережень. Ви навчитеся розпізнавати справжні почуття вашого візаві за ледь помітними змінами в зіницях; дізнаєтеся, як губи можуть виражати побоювання або небажання ділитися інформацією; ознайомитеся з безліччю варіантів жестикулювання і значенням кожного з них, а також знайдете багато цікавих порад, які допоможуть вам «читати» людей довкола. Ви знову й знову звертатиметеся до «Словника мови тіла», щоб збагнути, що насправді має на увазі бос, зрозуміти, чи зацікавлений у вас потенційний романтичний партнер, і навчитися виявляти себе в найвигіднішому світлі.

59

А92 

Атамась, Наталія. Пташина історія : скандали, інтриги і мистецтво виживання / Н. Атамась. — Київ : Віхола, 2021. — 320 с. : іл. — (Наукпоп).

Що спільного у чубатих синиць і українських господинь? Чому самкам пінгвінів подобаються гладкі чоловіки та чим Дарвіну не вгодили павичі? Чи справді існує лебедина вірність і як качки дають раду нахабним залицяльникам? І чому українцям слід перейматися через папугу Крамера, що оселився в Києві? Відповіді на ці запитання знає орнітологиня Наталя Атамась, яка у своїй книжці розповідає про те, як живуть птахи і наскільки їхня поведінка схожа на людську (чи то навпаки — наші звички нагадують пташині). Наталя з гумором пояснює, для чого птахи заводять гареми та як “редагують” кількість і якість власного потомства, як вони будують гнізда й шукають пару, планують зимування та чому пари розлучаються і залишають свої родини. Особливе місце у книжці присвячено культурі бердвочингу, тобто спогляданню й дослідженню птахів, і його терапевтичному впливу на людей.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар