Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 17 грудня 2021 р.

Як побудувати відкрите суспільство.

 Нерівність, недовіра, неможливість вибору це те, що ми бачимо і що засмучує нас щодня? Чи можна подолати шлях від трагічного минулого до омріяного майбутнього і що потрібно усвідомити для досягнення цієї мети кожному з нас? Відповіді у книжках з добірки «Як побудувати відкрите суспільство».

327

К69 

Корсунський, Сергій. Зовнішня політика в епоху трансформацій : як не залишитись на узбіччі історії / С. Корсунський. — Харків : Віват, 2020. — 256 с. — (Історія та політика).

Світ вступив у період глобальних трансформацій, основні риси якого – це криза лідерства, націоналізм і популізм, взаємна недовіра, небачена нерівність у розподілі суспільних благ і примат сили над правом. Україна стала ареною зіткнень інтересів глобальних світових гравців. Проте у часи радикальних змін для нашої країни відкриваються можливості подолати шлях від трагічного минулого до омріяного майбутнього. Як це можна зробити, що потрібно усвідомити для досягнення цієї мети?

316

Л22 

Ланьє, Джарон. 10 причин видалити акаунт із соцмереж просто зараз / Дж. Ланьє ; пер. з англ. Є. Ніколаєвої. — Харків : Віват, 2020. — 176 с. — (Саморозвиток).

Ваші дані в соцмережах нещадно використовують, прикриваючись добрими намірами полегшити вам життя та можливість вибору. Через алгоритм, який підбирає вам пости в соцмережах, викривлюється ваше сприйняття інформації і навіть змінюється настрій: щасливі фото ваших успішних знайомих можуть лише ще більше засмутити вас, якщо вам і без того сумно. І ви самі в цьому винні: чому ви проводите весь вільний час у соцмережах? Автор цієї книжки Джарон Ланьє наводить альтернативний спосіб ефективно використовувати нові технології та позбутися залежності від сповіщень, лайків і решти дофамінових гачків. А ще розповідає, як бути «котиком», — незалежним і свідомим.

343

Б90  

Булло, Олівер. Moneyland. Грошокрай: чому злодії та шахраї керують світом і як це змінити / О. Булло ; пер. з англ. М. Климчук. — Харків : Віват, 2020. — 432 с. — (Історія та політика).

У цій книжці відомий журналіст-розслідувач Олівер Булло вирушає в подорож Грошокраєм — таємною країною, де розквітають пишним цвітом беззаконня й корупція. Булло простежує шляхи, якими протягом трьох останніх десятиліть злочинці-політики та бізнесмени переправляють вкрадені гроші по всьому світу. Він викриває установи в Європі та США, які стали машинами для відмивання грошей, розповідає, як багатії уникають контролю, вишукує героїв-активістів, які чинять опір корупції, і закликає всіх пристати до них.

316

С65 

Сорос, Джордж. На захист відкритого суспільства / Дж. Сорос ; пер. з англ. І. Возняка. — Харків : Віват, 2021. — 224 с. — (Історія та політика).

У цій блискучій і натхненній книжці зібрано тексти, що раніше не були опубліковані. Автор порушує важливі питання сьогодення: небезпека, яку становлять для відкритого суспільства інструменти контролю, створені штучним інтелектом; причини трагедії Європейського Союзу; політика доброчинності; Центральноєвропейський університет як осередок академічної свободи; теорія рефлексивності фінансових ринків та її політичні наслідки. Свобода, демократія, верховенство закону, прав людини і соціальної справедливості, які декларує та дієво підтримує Джордж Сорос, трансформуються в заклик до боротьби за ідеали відкритого суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар