Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 5 грудня 2021 р.

Хроніка Майдана і війни.

 Згадати події кінця 2013-початку 2014 року, реконструювати те, що відбувалося в різних областях України, проаналізувати події Революції гідності та дізнатися про історичні витоки російської агресії легше і достовірніше, читаючи книжки з добірки «Хроніка Майдана і війни».

94(477)

М14 

Майдан від першої особи. Регіональнй вимір. Вип. 3. : у 2 ч. Ч. 2. Львівська - Чернігівська області / упоряд.: Г. Боднар, О. Доброер, Т. Ковтунович [та ін.] ; відп. ред. Т. Привалко ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : К. І. С., 2018. — 432 с. : іл.

Збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» підготовлено у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». Проект виник навесні 2014 року і його метою є збір усних свідчень очевидців та учасників Революції Гідності.

На основі записаних спогадів започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 р. вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016 р. – «Мистецтво на барикадах».

«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» є третім випуском серії. Його метою є реконструкція подій місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище і покликаний збірник», - говорить координатор регіональних записів проекту Тетяна Привалко.

Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. У 2017 році вийшла перша частина випуску, до якого увійшли регіони, починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області. У 2018 видали другу частину з розділами про решту областей: з Львівської по Чернігівську.

94(477)

В48 

Винницький, Михайло. Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності / М. Винницький ; пер. з англ. Р. Клочко. — Львів : Вид-во Старого Лева , 2021. — 560 с.

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності» — книжка Михайла Винницького, у якій детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013–2018 рр. Ця історична праця поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Під час Революції Гідності Михайло Винницький був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі «Думки з Києва». А згодом написав цю книжку, яка вперше побачила світ 2019-го року англійською мовою і стала внеском автора у відстоювання позицій України в її довголітній інформаційній війні.

94(477)

Ч-75

Чорна, Світлана. З братами не воюють / С. Чорна ; фот.: О. Мельника [та ін.]. — Київ : Прометей, 2021. — 112 с. : фот. — (Фронтова бібліотека захисника Вітчизни).

Історичні витоки російської агресії проти України, основні причини та наслідки чисельних війн Володимире-Суздальського князівства — Московського князівства - Російської імперії - Російської Федерації проти Києва - така головна тема пропонованого видання. Авторка, оглядач газети Верховної Ради України «Голос України», лауреат премії Самійла Велична Світлана Чорна, аналізуючи українсько-російські військові та політичні взаємини протягом століть, називає російську агресію, спрямовану проти української державності та українства як такого, не регіональним конфліктом, а проявом цивілізаційного протистояння. Віроломний напад РФ на Україну, анексія Криму та війна на Донбасі позиціонують Росію як державу-агресора і спонсора міжнародного тероризму.

355/359

І-90  

Історія війн і військового мистецтва . У 3 т. Т. 3. Від масових армій до відродження професійних армій (ХХ - початок ХХІ ст.) / В. Голубко, В. Грицюк, Л. Кривизюк, О. Лисенко ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 783 с. : іл.

Військова справа охоплює всі сторони існування і розвитку будь-якого суспільства, а також стосунків між його членами. Виробнича культура, розвиток і прогрес технологій, налагодження виробництва і поява нових технічних засобів завжди пов’язані з війнами. Таким чином можна стверджувати, що військова історія фактично є найповнішою історією людського суспільства, яка охоплює всі сторони його буття. Третій том нашого видання присвячений історії війн і військового мистецтва від масових армій до відродження професійних армій (ХХ – початок ХХІ ст.). Основну увагу приділено подіям двох світових війн. Уперше детально розібрані військові дії на території України, роль партизанів та участь українського народу в цих війнах.

Немає коментарів:

Дописати коментар