Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 13 грудня 2021 р.

Подорож континентами у часі в пошуках геніальності.

 В усі часи на різних континентах жили амбітні войовничі люди, які хотіли підкорити світ, хай і ціною життя тисяч людей. І завжди були люди, які намагалися зупинити ці війни, або ж створити щось цінне для людства. Про це наша добірка «Подорож континентами у часі у пошуках геніальності». Пориньмо у події, що відбувалися в різних царинах європейської цивілізації протягом XV століття і по-новому погляньмо на події нашого століття. А також проаналізуймо разом з авторами чому видатні особистості народжувалися саме в цьому місці і в цьому часі. Вловімо дух геніальності, виведемо формулу лідерства і зробимо прорив у своїй царині. А можливо, використовуючи ці знання, нам вдасться побудувати суспільство, де немає війн.

94 (4)

І-90  

Історія європейської цивілізації. Середньовіччя. Експедиції. Торгівля. Утопії / за ред. У. Еко ; пер. з італ.: О. В. Сминтини [та ін.] ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 700 с. : іл.

Проект «Історія європейської цивілізації» охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність: Рим, Греція, Близький Схід; Середньовіччя: Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття; Сучасність: XVI — XХ століття. При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник — видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко (1932—2016) — керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до розділів написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі. Том «Середньовіччя. Експедиції. Торгівля. Утопії» висвітлює події, що відбувалися в різних царинах європейської цивілізації протягом XV століття. Саме в цей період починається становлення модерної Держави в сучасному розумінні цього слова. Цей складний процес відбувається на тлі розростання церковної кризи, до того ж постійно точаться війни між різними державами та їх об’єднаннями. Але в середині сторіччя закінчується Столітня війна, і це сприяє об’єднанню Франції, посиленню монархії в Англії. Закінчення Реконкісти в 1492 р. стає відліковою точкою не тільки в формуванні єдиної Іспанії, а й вважається закінченням доби Середньовіччя і початком нової епохи — Відродження. В цьому ж році було відкрито Новий Світ — Америку. Стрімко розвивається торгівля, з’являються нові мануфактури. Все це веде до розквіту мистецтва, літератури, філософії і культури. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом — всесвітньо відомими шедеврами, першодруками з багатьох музеїв світу та ін.

94(4)

Д40 

Дженкіс, Саймон. Стисла історія Європи. Від Перикла до сьогодення / С. Дженкіс ; пер. з англ. В. Горбатька. — Київ : КМ - Букс, 2021. — 384 с. : іл.

Характерною особливістю цієї книги є надзвичайно цікавий, часом несподіваний і свіжий погляд на історію Європи, жвава й дотепна манера викладу. Перед читачем постає частина світу, яка, з одного боку, характеризується жорстокими кризами та безперервним зіткненням самобутніх культур, а з іншого - невтомним прагненням до побудови суспільства, заснованого на одностайності громадян. Імперські амбіції багатьох європейських держав, внутрішні конфлікти та екзистенційні загрози нині є так само актуальними, як і в часи завоювань Олександра Македонського. Однак автор висловлює сподівання, що народи Європи через сучасні економічні, торговельні та культурні механізми спроможуться побудувати відносини, що дадуть їм змогу жити в гармонії з самими собою та своїми сусідами.

94(100)

Б68  

Блек, Джеремі. Історія світу від найдавніших часів до сьогодення / Дж. Блек ; пер. з англ. О. Буйвола. — Харків : Віват, 2021. — 256 с. : іл. — (Подарункові видання).

Видання містить аналіз багатотисячолітнього періоду історії людства: доісторична доба й теорії походження людини, зародження землеробства в долині Нілу й виникнення держав у Межиріччі; падіння Давнього Риму й розвиток науки в ісламському світі; міжнародна торгівля вздовж Великого шовкового шляху й епоха Просвітництва, світові війни й революції Нового часу та проблеми сучасності. Натхненний найновішими відкриттями в галузі історіографії, професор Джеремі Блек аналізує події нашої історії, завдяки чому читач дістане змогу поглянути як на минуле, так і на сьогодення з нової точки зору.

930

В14 

Вайнер, Ерік. Географія геніальності : найцікавіші місця світу від Давньої Греції до Кремнієвої долини / Е. Вайнер ; пер. з англ. О. Гульоватої. — Харків : Віват, 2021. — 448 с. — (Саморозвиток).

Чи замислювались ви коли-небудь, як формується геніальна особистість і чому саме в тому або тому конкретному місці та часі? Завдяки чому з’являються блискучі, талановиті, творчі люди, такі як Стів Джобс, Томас Едісон або Альберт Ейнштейн? У цій захопливій книжці Ерік Вайнер вирушає в подорож слідами геніїв, у місця, де все сприяло появі новацій і творчому розвитку. Автор досліджує минуле і сьогодення, стародавні Афіни і Кремнієву долину, Китай за династії Сун і Флоренцію доби Ренесансу, Відень часів Моцарта і Фройда, Единбург за Просвітництва і Колкату на межі століть. Майстерно поєднуючи історичні факти і власні висновки, добуті з опитувань експертів, інтерв’ю з екскурсоводами, розмов із місцевими, Ерік Вайнер пропонує нам поміркувати ось про що: чи є можливим нині, саме тут і тепер, вловити той самий дух геніальності, сприятливий для появи сучасних геніїв?

94(7)

Г93  

Гудвін, Доріс Кірнс. Лідерство у буремні часи / Д. К. Гудвін ; пер. з англ. К. Смаглій. — Харків : Віват, 2021. —592 с. — (Історія та політика).

Не існує єдиного рецепта лідерства. Це доводять власним життям і діяльністю президенти США — Авраам Лінкольн, Теодор Рузвельт, Франклін Рузвельт і Ліндон Джонсон. Їхні прагнення, кар’єрні шляхи й тактики ухвалення рішень геть несхожі. Проте є й дещо спільне: особлива наснага та віра у власні сили й свою націю. Ці люди започаткували глобальні державні перетворення, змінивши хід історії Сполучених Штатів і всього світу, об’єднали заради спільної мети та повели за собою співвітчизників. Їхні лідерські риси найяскравіше проявилися саме в буремні часи. І саме цей досвід варто перейняти — керівникам країн і бізнесменам, кризовим менеджерам і звичайним людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар