Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 19 грудня 2022 р.

Життя – це іспит на добро і зло. А світ врятує любов.

           19 грудня традиційно відзначають день святого Миколая - святкового персонажа, доброго чарівника, якого ототожнюють з образом Миколая Чудотворця.

Миколай Мирлікійський був багатою людиною та дбав про бідних людей тих часів. Найбільш імовірно, що традиція дарувати подарунки пішла від відомого випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим. За тамтешніми звичаями, вони не змогли б вийти заміж, і, якби їм не вдалося знайти роботу, то довелося б стати повіями. Миколай, у той час ще не єпископ, дізнавшись про це, вирішує скористатись батьківським спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно в кімнату, де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок. Крім того, святий Миколай бажав, щоб ті три дочки не знали хто їм закидав це золото.

Такі чесноти як милосердя, доброта, благодійність передаються від пращурів до нащадків усіх народів. Ми їх проявляємо через людяність, співчуття. Шляхетно допомагати знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, надати притулок безхатченку, захистити старого чи немічного, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного чи скривдженого. Творити добро і бути щасливим.

Життя – це безперервні іспити на добро і зло, це щоденний вибір. Можливо і ми допоможемо вам зробити свій вибір. Давайте разом у цей святковий день порозмірковуємо над цими філософськими категоріями, гортаючи книжки з добірки «Життя – це іспит на добро і зло. А світ врятує любов».

087

К53 

Книга, яку треба прочитати до Дня Святого Миколая [Шрифт Брайля] / керів. проекту О. Потимко ; ред. тексту шрифтом Брайля К. Івашутіна. — Львів : Нац. ун-т «Львівська політехніка», 2019. — 46 с. — (Найкраще - дітям).

Оновлене і доповнене видання популярної книжки про день Святого Миколая ― улюблене свято малюків та батьків. Як зробити так, щоб воно стало одним із найдивовижніших днів у житті вашої дитини, сповненим хвилюючим очікуванням, радістю і щастям? Як пояснити дітлахам, що саме відбувається, як підготуватися, щоб диво сталося, а бажання здійснилися? Ми рекомендуємо ввечері незадовго до свята пригорнути дитину до себе й прочитати з нею книжку-історію Миколая, а також історії сучасних діток про нього. Хай збуваються ваші мрії!

9

Л 93 

Любов. Родина. Афоризми та крилаті вислови / ред. Г. Латник. — Київ : Арій, 2014. — 208 с. — (Антологія мудрості).

У цьому виданні зібрано перлини людської мудрості — афоризми та крилаті вислови великих мислителів, учених, письменників, поетів, відомих суспільних і політичних діячів різних епох і народів про найпотаємніше, найзагадковіше та найблагородніше людське почуття – любов та всі її прояви. У книзі ви знайдете чимало цінних порад і практич­них рекомендацій. Окремий розділ присвячено яскравим і глибоким висловам про шлюб і родину, які будуть цікаві й корисні сучасному читачеві, особливо молоді, та сприятимуть його моральному самовдосконаленню.

1

О-96

Ошо. Любов, свобода, само-бутність. Нове бачення стосунків / Ошо ; пер. з англ. І. Шувалова. — Львів : Terra Incognita, 2017. — 283 с.

Як любити себе - й не бути самозакоханим? Як кохати іншого, не зв'язуючи себе путами залежності? Як відшукати серед несправжніх тіней любові - любов істинну: ту, яка спроможна привести нас до зернини божественного в нашому єстві? І як, лишившися сам-на-сам із собою, ніколи не знати самотності? Над цими та багатьма іншими наріжними питаннями нашого життя замислюється Ошо у книзі «Любов, свобода, само-бутність». Відповіді, що він їх пропонує, - незвичні, часом навіть провокаційні, але міркувати разом із ним незмінно цікаво. Доступні, дотепні й динамічні оповіді Ошо не залишать байдужим широке коло читачів: не дарма ж він вважається справжньою рок-зіркою сучасної езотеричної філософії.

159.9

Т58  

Топіліна, Анна. Люби без ілюзій  : як звільнитися від токсичних стереотипів і побудувати здорові стосунки / А. Топіліна ; пер. з рос. Н. Валевської. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 328 с.

Усі ми прагнемо кохати і бути коханими. Проблема лише в тім, що на шляху до щасливої любові стоїть забагато перепон, хибних уявлень і патріархальних стереотипів. Особливо — якщо ми народилися дівчатками. Ця книжка присвячена саме ілюзіям, що перешкоджають побудові приємних і плідних стосунків. Авторка аналізує власний досвід та намагається розібратися, чи щось із накопичених людством знань і мудрості (а надто — немудрості) про жінок, чоловіків та їхні взаємини можна систематизувати, впорядкувати і практично використати для створення «єдинорога» наших часів — здорових стосунків. Тривала, серйозна, саркастична, відверта і болісна розмова з собою перетворилася на книжку, яка не дасть усіх відповідей, але допоможе поставити правильні запитання і утвердитися в тому, що ти завжди інтуїтивно розуміла про суспільний і культурний тиск, міф про романтичне кохання, здорові та нездорові стосунки, тривожні маркери на перших етапах знайомства, уміння вчасно піти, буття собою і спроби змінити іншого, баланс і динаміку сил у парі, повагу до власних кордонів, тіло та секс у стосунках і решту речей таких очевидних, що ми схильні про них забувати, відкидаючи всі шанси на своє персональне, крафтове, унікальне «довго і щасливо». А ми його, чорт забирай, варті!

613

Д43 

Дзєвєцький, Марек (отець). Шлях переможців : 12 кроків не з того світу / М. Дзєвєцький ; пер. з пол. І. Дух. — Львів : Свічадо : Вид-во Святого Павла, 2021. — 216 с.

Ця книжка призначена для кожного, хто хоче подолати якусь кризу чи закрити сторінку важкого минулого. Це також книжка для тих, які прагнуть невпинно розвиватися. Надійним провідником для одних і других може стати Програма Дванадцяти Кроків. Мова тут про кроки не з цього світу, адже ці кроки опираються на Біблію, а Біблія - це дар від Бога, який не з цього світу.

Читайте і будьте щасливими.

Немає коментарів:

Дописати коментар