Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 14 грудня 2022 р.

Національний тиждень читання. День третій.

           Триває другий Національний тиждень читання, який проводить Український інститут книги. Третій день присвячуємо популярній історії, зокрема особливому літературному жанру нон-фікшн, у якому сюжетна лінія побудована винятково на реальних подіях.

94(477)

П39  

Плохій, Сергій. Чорнобиль : історія ядерної катастрофи / С. Плохій ; пер. з англ.: В. Махоніна, Є. Тарнавського ; худож.-оформ. О. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2019. — 396 с. — (Великий науковий проект).

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою.

94(477)

Д49  

Дитинство Ірусі Саїк : спомини про Тернопіль / упоряд. Тарас Циклиняк ; худож.: Д. Мулярчук, М. Дмітрух. — Тернопіль : Зелена жаба, 2020. — 591 с. — (Дитинство Тернополя ; т. 10).

Розповідь про міжвоєнну Галичину у найдрібніших і найпотаємніших її проявах та деталях, які лише здатна донести крізь час дитяча спостережливість та пам’ять. Книжку укладено на основі бесід із корінною тернополянкою, пані Іриною Максимів (31.05.1932–24.07.2020).

94(477)

М48 

Мельниченко, Настя. Українські землі до українців. Як жили давні слов'яни / Н. Мельниченко ; наук. ред. І. Цеунов ; іл. О. Продана. — Київ : Портал, 2020. — 128 с.

Що ми знаємо про давніх слов’ян? Ну, бачили кривобокі глечики в музеях і чули казочки про їхніх богів. А що про давніх слов’ян знають науковці? Звідки вони прийшли на ці землі, як воювали, чи бували рабами і чи самі мали рабів. Як будували свої халупки, видовбували човни з дубів, чому їли майже саму кашу, що ховали в скарбах і які їхні сліди можна віднайти в колядках. Про все це й не тільки розповідає авторка книжки — доступно й цікаво.

94(477)

К60  

Колесников, Костянтин. На краю ойкумени. Еллінські військові традиції на українських землях Причорномор'я : від заснування перших поселень до перших століть християнської ери (VII ст. до н. е. - IV ст. н. е.) / К. Колесников ; ред. Л. Марченко ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2021. — 312 с. : іл. — (Militaria Ucrainica).

Книга присвячена військовим традиціям давньогрецьких колоній півдня сучасної України: полісних громад Тіри, Ольвії Понтійської, Херсонеса Таврійського та Боспорського царства впродовж більш ніж тисячоліття їхньої історії від зародження до сутінок античної цивілізації на півночі Понту. Розглянуто військово-політичні аспекти історії північнопричорноморських еллінських держав, еволюцію різних видів наступальної й оборонної зброї, проблему зовнішніх впливів і запозичень, окремі «роди військ» античних армій Північного Причорномор’я. Описано найважливіші воєнні кампанії північнопонтійських еллінів, свідчення про які дійшли до нашого часу.

94(477)

Н40  

Невідома Україна. Унікальні місця та споруди / уклад. С. Вербич. — Київ : Арій, 2020. — 272 с. : іл. — (Таємниці історії).

Гортаючи сторінки цієї книги, читач помандрує визначними місцями України, побуває в містах, церквах, соборах, монастирях, які дихають історією, відвідає давні замки й фортеці — кам’яні свідки минулого нашого краю, ознайомиться з величними пам’ятками природи — дивовижними за своєю красою озерами, печерними комплексами, садово-парковими ансамблями, біосферними заповідниками. Усі перелічені споруди й пам’ятки природи — своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар