Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 15 грудня 2022 р.

Національний тиждень читання. День четвертий.


         Триває другий Національний тиждень читання, який проводить Український інститут книги. Четвертий день присвячуємо популярним виданням про науку для дорослих.

57

К78 

Крайф, Пол де. Мисливці на мікробів  : кн. про головні відкриття у світі мікроорганізмів / П. Крайф ; пер. з англ. М. Солдаткіної ; передм. Ф. Гонсалеса-Круссі. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 368 с.

Книга Пола де Крайфа вважається одним із кращих видань, присвячених першим дослідникам мікросвіту. Перед читачем розгортається безсмертна драма про вчених, які, ризикуючи власним життям, виходили на бій із хвороботворними мікробами (і, на жаль, не завжди перемагали), про їхні злети і розчарування, про вчених, які, власне кажучи, заклали підвалини мікробіології, зберегли не один мільйон людських життів. Здавалося б, де Крайф пише про елементарні речі, але насправді йдеться про фундаментальні наукові відкриття, коли він розповідає і про те, як мікроби були вперше знайдені у прозорій краплі дощової води, і про те, як Луї Пастер зрозумів, що вакцина, атакуючи мікробів, здатна врятувати людину від жахливої смерті, спричиненої сказом. Цей непідвладний часу, перекладений вісімнадцятьма мовами бестселер, що витримав величезну кількість перевидань, безперечно, викличе справжнє захоплення й у сучасних читачів.

001

Н34 

Наука за 30 секунд. Теорії : 50 найвизначніших наукових теорій, які можна пояснити за півхвилини / упоряд. П. Парсонс ; пер. з англ. К. Дем'янчук. — Київ : BookChef, 2020. — 160 с. : іл.

У книзі наведено огляд і ґенезу основних питань щодо походження і структури Всесвіту та законів і фізичних явищ, які підтримують його існування; щодо будови Землі й походження людини, особливості її психофізіології й уміння оперувати інтелектом. У книзі наведено термінологічно-понятійний апарат відповідних напрямків науки, а також віхи життя і діяльності найвизначніших діячів, які долучилися до становлення й розвитку цих наук.

53

О-65

Орзел, Чед. Сніданок з Ейнштейном. Екзотична фізика у повсякденному / Ч. Орзел ; пер. з англ. К. Булкіна. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 384 с.

Уявіть собі звичний ранок - ви прокидаєтеся від дзвінка будильника, заварюєте собі філіжанку запашної кави, підсмажуєте хрумкий тост, гортаєте стрічку новин на смартфоні... А чи підозрюєте ви, що просте, повсякденне існування усіх цих речей - будильника, тостера, запаху кави, смартфона і навіть твердої поверхні кухонного стола - залежить від найхимерніших і найдивовижніших законів, які визначають взаємодії фундаментальних частинок на квантовому рівні? Фізик та популяризатор науки Чед Орзел простою мовою ви-кладає найскладніші речі, над розплутуванням і поясненням яких працювали найвидатніші генії ХХ століття - і показує, як найбільш екзотичні квантові взаємодії пронизують наше життя на повсякденному рівні.

57

Д63 

Докінз, Річард. Найграндіозніше шоу на Землі : доказ еволюції / Р. Докінз ; пер. з англ. К. Диси. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. — 430 с.

Еволюцію сприймають як науковий факт усі авторитетні вчені. Але чому й досі мільйони людей сумніваються у правдивості цієї теорії і креаціоністів, що заперечують еволюцію, дедалі більшає? Річард Докінз, озброївшись міцним щитом переконливих аргументів та списом голої логіки, вирушає на арену, аби розпочати найграндіозніше шоу на Землі — велику та прекрасну Еволюцію. Розпочинаючи з прикладів природного відбору та появи нових видів, від тектоніки пластин до молекулярної генетики, складаючи ці факти один до одного, він створює беззаперечний доказ. Блискуче доводить те, що ми, людство, — це суцвіття на одній з гілок розлогого дерева життя із глибоким корінням, яке не з’явилося нізвідки. Як і ми з вами. Як заявляє сам науковець, ця книжка — його особистий конспект свідчень на доказ того, що теорія еволюції — це насправді факт, такий неспростовний, як і будь-який інший науковий факт.

001

Д63 

Докінз, Річард. Наука для душі. Нотатки раціоналіста / Р. Докінз ; пер. з англ. Д. Прокопик. — Київ : Наш формат, 2019. — 384 с.

Уже кілька десятиліть Річард Докінз блискуче пояснює наукові явища та дива природи, відстоюючи раціональний підхід та борючись із забобонами та помилками. У цій серії із 42 есе Докінз віддає належне складності світу природи. Він заглиблюється у древні часи, показуючи, наприклад, як історія гігантських та морських черепах може краще пояснити еволюцію. Річард Докінз - еволюційний біолог, відомий популяризатор науки, а також критик креаціонізму та теорії розумного задуму. До 2008 року обіймав посаду професора Оксфордського університету. Член Лондонського королівського товариства, що займається розвитком знань про природу.

Немає коментарів:

Дописати коментар