Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 12 грудня 2022 р.

Національний тиждень читання. День перший.

Національний тиждень читання — це щорічна акція, яку проводить Український інститут книги. Мета цієї ініціативи привернути увагу до українських книжок у бібліотечних фондах країни, популяризувати читання та посприяти розвитку популярної літератури рідною мовою.

З 12 до 19 грудня Український інститут книги (УІК) проводить другий Національний тиждень читання.

Протягом тижня на блозі відділу читального залу будуть з’являтися добірки популярних книжок, як пропозиції та рекомендації для читання, що користуються попитом серед наших користувачів.

День перший.

Нехудожня література: мемуари / біографії / автобіографії.

 

            1. 2

Г93

Гузар на кожен день / уклад. О. Климончук ; худож.-оформ. Л. П. Вировець ; фот. Р. Малко. — Харків : Фоліо, 2021. — 415 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

До нього дослухалися всі — малі й дорослі, його поради шукали президенти і патріархи. Мудрі настанови та міркування Блаженнішого Любомира Гузара, його поради українцям увійшли до нашого унікального видання. Завдяки відеоматеріалам, доступним за QR-кодами, можна почути голос цієї доброї і мудрої людини. Видання ілюстроване.

 

2. 82.09(477)

К68

Роман Корогодський: спогади друзів, листування / упоряд. К. Сінченко ; Нац. ун-т "Києво-Могилянської академії", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 336 с. : іл. — (Постаті культури).

До першої частини книжки увійшли спогади про літератора, кінознавця, видавця, активного учасника руху шістдесятників Романа Корогодського, а також автобіографія й літературний портрет дружини — Оксани Ящишин. До другої — листування з львівською художницею Іванкою Крип‘якевич-Димид, що охоплює останні п‘ять років їхнього спілкування. Книжку поділено на дві частини, як, за словами самого Романа, було поділено його життя, — до зустрічі з дружиною Оксаною та після.

 

3. 82.09(477)

С74

Справа Василя Стуса : збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. — Харків : Віват, 2020. — 688 с. — (Історія і політика). — Бібліотека "Історичної правди".

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. Зібрано архівні документи з кримінальної справи, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються невідомі факти щодо життя, увʹязнення і загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

 

4. 94(477)

Т28

Творці державного престижу / авт.-упоряд.: М. Главацький, Н. Наумов. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 568 с. : іл.

Перечитуючи деякі сторінки історії України, часом може здаватися, що багато подій перегукується із сьогоденням. Та це й не дивно — історія, як відомо, рухається по спіралі. І якщо ми, українці, вважаємо себе мудрим народом, то маємо враховувати досвід своїх героїчних предків, учитися на їхніх помилках і намагатися запобігати новим. Книга «Творці державного престижу» присвячена величним історичним постатям, з якими насамперед асоціюється становлення державності та незалежності України.


5. 53

А37

Айзексон, Волтер. Ейнштейн. Життя і всесвіт генія / В. Айзексон ; пер. з англ. М. Климчук. — 2-ге вид. — Київ : Наш Формат, 2020. — 528 с.

Атмосфера початку XX століття була наелектризована бунтарським духом новизни: Пікасо, Джойс, Фрейд. У цей ряд постатей, які зламали традиційні уявлення, можна вписати й Альберта Ейнштейна — генія, що перевернув наше розуміння фізики. Ця інтелектуальна подорож почалася 1895 року, коли шістнадцятирічний Альберт поставив собі питання: що ми побачимо, якщо летітимемо поруч із променем світла. А вже через 20 років створив одну з найкрасивіших теорій в історії науки — загальну теорію відносності — та вивів найвідоміше рівняння Е = mс 2. Цю докладну біографію написано після відкриття всіх архівів Ейнштейна. Автор аналізує науковий шлях й особисте життя фізика і показує, як творчість, нонконформізм, свобода та безмежне захоплення наукою переплелися в цій особистості.

Немає коментарів:

Дописати коментар