Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 21 грудня 2022 р.

День зимового сонцестояння.

          Найкоротший день у році – День зимового сонцестояння. Він припадає на 21 або 22 грудня, залежно від кількості днів у році. У 2022 році зимове сонцестояння настане о 23:47 21 грудня.

Астрономічно це явище пов'язане із тим, що північна півкуля нахилена у бік, протилежний від Сонця, візуально вона досягає найнижчої точки на небі. Це триває близько 3 діб, в цей час висота Сонця на небосхилі майже не рухається. Раніше цей день визначали за каменями Стоунхенджу – науковці припускають, що кам'яний комплекс використовували як астрономічний календар.

Наші прадіди день зимового сонцестояння святкували як день, який означає зміну пори року та кінець довгих зимових ночей. Для тих, хто хоче дізнатися про знання і філософію давніх українців, наукові дослідження астрономів та здійснити мандрівку зоряним небом - наша добірка «День зимового сонцестояння».

398(477)

П82 

Просяник, Іван. Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію / І. Просяник. — Львів : Апріорі, 2021. — 208 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Іван Просяник з Чернігівщини — не лише митець, автор фольклорно-художніх картин на тему язичницьких свят, а й письменник, етнограф, краєзнавець, філософ, казкар і, окрім цього, ще й цілитель-травознавець. Його альбом-оповідь містить живописні твори, що колоритно висвітлюють давні вірування, традиції та обряди українців. Власне ними народний митець закликає шанувати Рідну Землю і Рідні Небеса, берегти незначну первинну філософію, яка існувала на найрозвинутішому щаблі стародавнього світу, ті набутки і знання наших пращурів, що й надалі слугуватимуть їх нащадкам на грядуще. Для всіх, хто цікавиться історією свого краю та прадумками й звичаями первовічних русичів.

63.5

В75 

Воропай, О. Звичаї нашого народу  : етнографічний нарис / О. Воропай ; худ. оформл. І. Бородаєвої. — Київ : Пульсари, 2012. — 632 с. : іл.

Звичаї нашого народу - фундаментальна праця Олекси Воропая, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його правдиві корені.

398(477)

У45 

Українська фольклористична енциклопедія / керівник проекту, наук. ред., упоряд. В. Сокіл ; вступ. сл. С. Павлюк ; НАН України, Ін-т народознавства. — Львів : Коло, 2018. — 808 с. : іл.

Це перше видання в національній народознавчій науці, де підсумовано досягнення за 200 років. Подано статті про фольклористів, починаючи від М.Цертелєва до сучасників. Поміщено відомості, які стосуються збірників, часописів, наукових установ. Репрезентовано жанри усної словесності, розвідки з теорії та поетики фольклору. Помітне місце зайняли персонажі, створені народною традицією.

52

З-14 

Загальна астрономія  : підруч. для вищих навч. закл. / С. М. Андрієвський, С. Г. Кузьменков, В. А. Захожай [та ін.]. — Харків : ПромАРТ, 2019. — 524 с. : іл.

У підручнику висвітлено основні досягнення Людства у пізнанні Всесвіту. Представлено інформацію про різні розділи та методи сучасної астрономії, результати експериментальних і теоретичних досліджень близького і далекого Космосу. Суттєву увагу приділено формуванню найважливіших понять астрономії і , головне, формуванню цілісної астрономічної картини світу.

52

А92 

Аткінсон, Стюарт. Котячий путівник нічним небом / С. Аткінсон ; пер. з англ. Г. Яновської ; худож. Б. Кірні. — Харків : Жорж, 2019. — 64 с. : іл. — (Час із книгою).

Підведи погляд й уважно подивися на нічне зоряне небо. Що ти там бачиш? Безмежний Всесвіт приховує безліч таємниць, які кличуть тебе у незабутню подорож! Та перш ніж вирушити в зоряну мандрівку, дізнайся, як правильно до неї підготуватися, в яку пору року краще спостерігати за нічним небом і що на ньому можна побачити. Разом із досвідченим гідом-звідарем, кішкою Феліцією, ти навчишся знаходити і впізнавати найвідоміші сузір‘я та планети, помилуєшся полярним сяйвом і дослідиш найвіддаленіші куточки космосу. Наукові факти, легенди, корисні поради — у цьому путівнику є все, що необхідно знати майбутньому досліднику зоряного неба.

52

К71 

Коскі, Олівія. Сонячна система : путівник для туристів / О. Коскі, Дж. Грцевич ; пер. з англ. Г. Яновської ; іл. С. Томаса ; Міжгалактичне туристичне бюро. — Харків : Жорж, 2020. — 240 с. — Наука для розумних мандрівників у космосі.

Поважний науковий багаж і рушійна сила уяви — два складники чудово проілюстрованого путівника нашою Сонячною системою. «Сонячна система: путівник для туристів» — незамінна книжка у валізі кожного космічного мандрівника. У ній ви знайдете всю важливу інформацію про майбутню подорож, зокрема про те, як дістатися до того чи іншого місця Сонячної системи й що робити після прибуття. Не знайти кращої книжки для шукачів космічних пригод і тих, кого в космічних подорожах захоплює наука. Не шукайте інших путівників, не чекайте іншої нагоди — ваша ракета вже готова до старту!

Немає коментарів:

Дописати коментар