Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 6 грудня 2022 р.

Наш спокій у ваших міцних руках. (До Дня Збройних Сил України)

6 грудня відзначаємо День Збройних Сил України. Дата присвячена дню ухвалення Закону України "Про Збройні сили України" – подія відбулася саме 6 грудня 1991 року. Також 6 грудня 1919 року відбувся перший зимовий похід Дієвої армії УНР.

Українська армія - сила і гордість нашої Батьківщини. Українські військові довели, що вони найвідважніші, найдосвідченіші, найпрофесійніші воїни у світі. Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому цілими і неушкодженими, і з Перемогою!

Для тих, хто хоче більше дізнатися про історію збройних сил України – наша добірка "Наш спокій у ваших міцних руках."

68

І 90  

Історія українського війська / кол. авт.: М. Відейко [та ін.] ; під ред. В. Павлова ; худож. О. Ком’яхов ; Громадський просвітницький проект "LIKБЕЗ. Історичний фронт". — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. — 416 с.

Дослідники, об¢єднані в громадському проекті "LІКБЕЗ. Історичний фронт", намагалися викласти сучасний погляд на історію українського війська. Ця книжка – складний продукт співпраці археологів, істориків, реконструкторів та художника. Їхньою метою було показати не відомих героїв і полководців, про яких уже чули і знаємо, а звичайних українських вояків, які й були завжди живим щитом нашої країни. Як і чим вони воювали і перемагали.


            355/359

С48  

Слободянюк, Михайло. Історія десантно-штурмових військ Збройних сил України / М. Слободянюк, О. Фешовець ; Центр укр. військ. традицій і патріот. виховання НДІ українознавства, Нац. акад. сухопут. військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. — Львів : Астролябія, 2019. — 200 с. : іл. — (Бібліотека "Цитаделі").

Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України — її Десантно-штурмових військ. Значна частина повітряно-десантних, аеромобільних чи штурмових підрозділів цього окремого роду військ ЗСУ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право вважатися елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.



          63.3(4Укр)

В42  

Війна очима ТСН : 28 історій по той бік камери / О. Кашпор ; фоторедактор: О. Костирко. — Київ : Основи, 2017. — 225 с. : іл.

Війна в Україні розгорнулася не лише на східному фронті: інакші, але так само важливі бої невтомно тривають на фронтах візуальних мистецтв, літератури, журналістики... Ця книга є спробою панорамного погляду на перебіг воєнних подій на Донбасі 2014-2015 рр. у баченні журналістів Телевізійної Служби Новин. Попри власний патріотизм та співпереживання з українськими військовими ці репортери не зраджують журналістським стандартам і намагаються залишатися об’єктивними у висвітленні подій на сході України. "Війна очима ТСН" – це 28 проникливих історій. Їх герої – журналісти, які невтомно їздять у відрядження до зони АТО. Органічне поєднання авторських есе та фотографій роблять цю книгу одним з важливих документальних свідчень нашого часу.


            355/359

П45  

Подобна, Євгенія. Дівчата зрізають коси. Книга спогадів / російсько-українська війна / Є. Подобна ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — 2-ге вид., стер. — Київ : Люта справа, 2020. — 346 с.

Книга містить спогади 25 жінок-військових, що брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 років як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки тощо. Це розповіді про бойові операції різних років на Луганщині і Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

355/359

Ш70 

Шлях українського воїна : наук.-попул. вид. для дітей та юнацтва / авт.-упоряд. Р. О. Поташнікова ; худож. І. Панаріна ; наук. консультант Д. Ракутіс. — Київ : Балтія-Друк, 2020. — 112 с. : іл.

Книжка для дітей середнього шкільного віку про українську армію. Армію, яку створювали наші предки, починаючи від походів князів Олега і Святослава. Армію, слава якої гриміла від часів Війська Запорозького до партизанів Повстанської армії. Це нащадки тих воїнів стали на захист Вітчизни у 2014 році і до сьогодні несуть варту в рядах об’єднаних сил. Юні читачі довідаються про структуру і завдання сучасної армії, нове озброєння і оснащення Збройних сил України, про те, що маємо зробити для розбудови нашої армії згідно зі стандартами НАТО – кращих армій світу, що стоять на сторожі миру у своїх державах. Кажуть, що фраза "Якщо народ не бажає піклуватися про свою армію, то з часом буде годувати чужу" - належить Наполеону Бонапарту. Проте в сучасних умовах немає сенсу тримати величезну армію, як у часи, коли кількість солдат відігравала основну роль. Сучасний солдат, насамперед, відзначається не тільки вражаючою фізичною і психологічною витривалістю (що яскраво продемонстрували усьому світу захисники Донецького аеропорту), але це також висококваліфікований фахівець, що в досконалості володіє кількома професіями. Розум, знання, швидкість реакції, вміння об’єктивно оцінювати обставини і приймати швидкі рішення, оперативно реагуючи на їх зміну, - все це складає основні характеристики сучасного солдата і командира. Він повинен уміти користуватися можливостями, які надають новітні технології, а головне – розвинути навички командної роботи, адже армія – це єдиний організм, де всі підрозділи повинні діяти чітко і злагоджено. Можливо, що попереду нашу армію ще чекають непрості випробування. Проте, ми віримо, що українські солдати і командири будуть здатні дати адекватну відповідь і захистити з честю нашу Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар