Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 22 грудня 2022 р.

НАТО: зміцнення безпеки шляхом партнерства

   

Пріоритетним національним інтересом України у сфері зовнішньополітичної діяльності є розвиток та дальше поглиблення відносин стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), з дотриманням принципів, зафіксованих у Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору, підписаній 9 липня 1997 року, Декларації про її доповнення від 21 серпня 2009 року, а також на виконання рішень, прийнятих за результатами засідання Комісії Україна – НАТО на рівні глав держав та урядів (4 вересня 2014 року, м. Ньюпорт, Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії).

Основоположними документами, що продовжують визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі, є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору (9.07.1997 р.) та Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009 р.).

Україна зробила визначальний крок, зафіксувавши бажання якнайшвидше увійти до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). 30 вересня Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до Альянсу у пришвидшеному порядку.

Щоб реалізувати ініціативу нашої країни із забезпечення гарантій безпеки, потрібне досягнення консенсусу усіх членів НАТО щодо вступу України, оскільки рішення про це мають ухвалити всі країни-учасниці блоку.

Вже 2 жовтня, дев’ять країн-членів НАТО (Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Чорногорія, Польща, Румунія та Словаччина) спільною заявою підтримали членство України в Альянсі. Позитивний меседж дала і Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Станом на 4 жовтня всього 11 членів НАТО підтримали подання Україною заявки. До названих держав приєдналась також Хорватія.

Як бачимо, процес вже розпочався. А успіхи Збройних Сил України, які, у тому числі, стали можливими у зв’язку із адаптацією та прийняттям стандартів НАТО, обмальовують чіткі контури такої перспективи. До того ж, переважна більшість українців підтримує вступ України до НАТО: за даними опитування, проведеного групою «Рейтинг» і оприлюдненого 3 жовтня, на референдумі цю ініціативу підтримали б 83% громадян України. Це найвища підтримка за історію спостережень.

Україна розраховує, що всі без винятку країни-учасниці Альянсу підтримають цю заявку, адже саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє євроатлантичного простору.

Немає коментарів:

Дописати коментар