Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 9 лютого 2022 р.

Літературний конкурс «Кримський інжир»

 Кримський Інжир | Qırım İnciri — це літературний українсько-кримськотатарський конкурс для поетів, прозаїків і перекладачів та однойменний фестиваль.

Конкурс покликаний сприяти поширенню та розвитку кримськотатарської мови та літератури, актуалізувати тему Криму та кримських татар в українській літературі, сприяти появі взаємних перекладів для глибшого взаємного пізнання двох культур.

Конкурс було засновано у липні 2018 року, а перший фестиваль відбувся наприкінці 2018 року. З того часу конкурс проводиться щорічно та завершується фестивалем.

Кожного року після завершення фестивалю видаються українсько-кримськотатарські антології «Кримський інжир», у які входять твори фіналістів конкурсу відповідного року.

В Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці є перша книжка, що об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року.


821(477)

К85

Кримський інжир : антологія / уклад.: А. Алієв, А. Левкова. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. — 424 с.

Поезія і проза, переклади українською і кримськотатарською, що увійшли до антології, дуже різні за жанром, стилем і поетикою, проте Крим — це та спільна тема, що їх об’єднує. У кожному творі своя емоційна тональність: біль і глибокий, як море, смуток, але водночас розуміння того, що можна втратити рідний дім, та головне — не втратити власної й національної ідентичності.

Під однією обкладинкою зібрано твори як кримськотатарською, так і українською мовами. Ця книжка об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року: Мустафа Аметов, Сергій Аркуша, Уляна Федоренко, Ельмаз Бахшиш, Володимир Бєглов, Ельміра Бекірова, Азіз Велі, Хатідже Велішаєва, В’ячеслав Гук, Рустем Джеліл, Юлія Ємець-Доброносова, Сергій Жадан, Роксолана Жаркова, Віктор Качула, Аліє Кендже-Алі, Маріанна Кіяновська, Сєяре Кокче, Галина Крук, Галина Литовченко, Олеся Мамчич, Марія Матіос, Рустем Муедін, Олександр М'ясищев, Антон Полунін, Єва Райська, Сергій Рафальський, Мар’яна Савка, Шемсіє Саті, Майє Сафет, Євгенія Світоч, Світлана Тараторіна, Ілона Червоткіна, Аліна Яковлєва, Ганна Яновська.

Немає коментарів:

Дописати коментар