Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 19 лютого 2022 р.

Літопис Революції Гідності.

 20 лютого українці вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013–2014 років. Саме 20 лютого 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше людей – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року за демократичні цінності та територіальну  цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Добірку найновіших надходжень читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки «Літопис Революції Гідності» було створено заради того, аби пам´ять про величезну пожертву Героїв Небесної сотні назавжди залишилися в серцях українців. Вона – нагадування всім нам про те, якою ціною здобувалася свобода та новий шанс для нашої країни стати справжньою європейською державою.

94(477)

В54 

Вітер, Михайло. Літопис Революції Гідності / М. Вітер. — Львів : Піраміда, 2017. — 280 с. : іл.

Євромайдан уже стає історією, відходить на другий план на тлі російської військової агресії. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість, буде по-іншому трактована різними псевдоісториками. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Тому дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу. Ця книга не претендує на професійний історичний чи політологічний аналіз Революції Гідності. Я не берусь оцінювати внесок опозиційних партій у перемогу. Їх роль була дуже велика як в матеріальному, так і у фінансовому та організаційному забезпеченні Євромайдану, починаючи з перших днів протестів. Ця тема потребує окремого дослідження. Основна увага в книзі приділяється правдивому опису подій, людей, того духу взаємопідтримки і самопожертви, що панував на Майдані.

94(477)

Г37  

Герасименко, Олена. Майдан після майдану / О. Герасименко. — Київ : ВІПОЛ, 2016. — 136 с.

Написати цю книгу мене надихнуло сором'язливе замовчування подій на Майдані Незалежності після Революції Гідності. Тим більш, що все частіше можна почути, що Революція ще не закінчилася, вона продовжується. Для багатьох учасників тих подій ще тоді, в лютому 2014 року, було це зрозуміло. Але довелося вибирати: або воювати, або тиснути на владу. Частина активістів залишилася на Майдані. Не всі їх розуміли, багато образливих слів доводилося вислуховувати. Ціле спекотне літо майданівці намагалися контролювати владу, підштовхувати її до реальних дій та проведення реформ.Однак встояти проти "системи" Майдан не зміг.

63.3(4Укр)

К20 

Капранов, Д. В. Майдан. Таємні файли / Д. В. Капранов, В. В. Капранов. — Київ : Нора-Друк, 2017. — 320 с.

У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.

 

94(477)

В48 

Винницький, Михайло. Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності / М. Винницький ; пер. з англ. Р. Клочко. — Львів : Вид-во Старого Лева , 2021. — 560 с.

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності» — книжка Михайла Винницького, у якій детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013–2018 рр. Ця історична праця поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Під час Революції Гідності Михайло Винницький був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі «Думки з Києва». А згодом написав цю книжку, яка вперше побачила світ 2019-го року англійською мовою і стала внеском автора у відстоювання позицій України в її довголітній інформаційній війні.

94(477)

М14 

Майдан і КПІ = Maydan and KPI / текст А. Киричок ; гол. ред. П. Киричок. — Київ : АртЕк, 2021. — 176 с. : фот. — Текст укр., англ. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Це документальна книга про київських політехніків, які боролися за свободу і незалежність України, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, аби Україна була вільною, незалежною, демократичною країною. Герої цього видання – КПІшники, студенти і викладачі. В книзі використані фотографії та документи з архівів КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також співробітників і студентів.

17 лютого 2022 р. до Дня Героїв Небесної Сотні у відділі читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася zoom-конференція «Душу й тіло ми положим за нашу свободу ...».

Завідувач читального залу, Людмила Рюміна, спілкувалися з Яніною Чайківською, журналісткою, яка висвітлювала події 2013 — 2014 років на Тернопільському Євромайдані. https://youtu.be/IjBmQEWkpxE

Немає коментарів:

Дописати коментар