Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

Найвидатніші відкриття, подвиги та злочини в ім’я вашого здоров’я і довголіття.

 З книжок цієї добірки ви дізнаєтеся факти з історії доказової медицини про розповсюджені хвороби і створення протоколів їхнього лікування. Навчитеся надавати першу допомогу собі чи іншій людині. Довідаєтеся про природу ракових захворювань Зрозумієте, що хвороба Альцгеймера це не лише одне захворювання, як зараз прийнято вважати, а аж три і отримаєте покроковий план, який фундаментально змінить наше сприйняття хвороби.

61

Ш65  

Шифрін, Михайло. 100 оповідань з історії медицини: найвидатніші відкриття, подвиги та злочини в ім’я вашого здоров’я і довголіття / М. Шифрін ; пер. з рос. Л. Мінченко ; наук. ред. В.  Лещенко. — Київ : Апіна Паблішер, 2021. — 680 с. : іл.

Перед вами історія доказової медицини XVI-XX ст., викладена у формі коротких ілюстрованих оповідей. У книзі описані як добре знайомі, так і абсолютно невідомі факти. Лікарі-дослідники, лікарі-новатори, лікарі-письменники, лікарі-пацієнти, лікарі-політики - всі вони здійснювали дивовижні відкриття і подвиги заради збереження життя пацієнтів. Ви дізнаєтеся про найбільш значущі операції, що поклали початок розвитку основних напрямків медицини; про те, як були відкриті збудники смертельних хвороб і про перемогу над ними; як розроблялися методи лікування хронічних захворювань і гострих станів; як винаходили і вдосконалювали медичну техніку і життєво важливі лікарські препарати. Автор доступно пояснює складні медичні терміни і суть важливих фізіологічних процесів. У книзі немає художнього вимислу: викладені факти підкріплені ретельною перевіркою в спеціальній літературі і періодиці, спогадах, інтерв'ю, лекціях, архівних матеріалах.

616

Г12   

Габбард, Джеймс. Перша невідкладна допомога своїми руками : Що робити, якщо швидка не поспішає / Дж. Габбард ; пер. з англ. Я. Лебеденка. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 336 с. : іл.

          Карета швидкої не завжди швидка. Затори на дорогах, аварії, складні погодні умови — чимало ситуацій можуть затримати лікарів, на яких ми так чекаємо. Але навіть секунда зволікання деколи коштує потерпілому життя. Що робити, коли поруч немає фахівця-медика і необхідно надати першу допомогу собі чи іншій людині? Хапати посібник Джеймса Габбарда, сімейного лікаря із 30-річним досвідом. Він має бути в кожній аптечці, поруч із бинтом і знеболювальним. Забиття, порізи, переломи, обмороження та відмирання, кровотеча, отруєння, запаморочення, стрибки артеріального тиску, аритмія, епілептичні напади, інсульт, судоми, втрата свідомості, опіки, колоті й різані рани, укуси тварин і комах — ця книга містить усе, що необхідно знати про найпоширеніші проблеми зі здоров’ям у дорослих та дітей, аби завжди бути напоготові.

616

К64   

Кондратова, Марія.  Криве дзеркало життя: головні міфи про рак, і що сучасна наука думає про них / М. Кондратова ; пер. з рос. Т. Кушнір ; наук. ред. В. Досенко. — Київ : Апіна Паблішер, 2020. — 312 с.

Мало яке захворювання або стан людського організму оточене такою кількістю міфів і домислів, як рак. При цьому в основі багатьох міфів лежать відгомони реальних наукових теорій, до невпізнання перекручених «усною народною творчістю» в переказах. Авторка книги, молекулярна біологиня Марія Кондратова, яка працює в паризькому Інституті Кюрі, поставила перед собою завдання відокремити зерна від куколю і дати читачеві доступне, але разом з тим наукове уявлення про природу ракових захворювань і сучасні підходи до їхньої діагностики та лікування. Молекулярна онкологія - вражаючий приклад того, як фундаментальне наукове знання про структуру геному і системи клітинної регуляції втілюється в ліки і методи діагностики, які рятують тисячі життів. І ця книга, незважаючи на очевидний драматизм обраної теми, не про хворобу і смерть, а про життя - його складність, крихкість і красу.

616

Б87   

Бредесен, Дейл. Альцгеймер — не вирок!: ReCODE: перша програма лікування й профілактики спаду когнітивних функцій / Д. Бредесен ; пер. з англ. О. Бершадської. — Київ : BookChef, 2018. — 336 с.

Кожен знає когось, хто видужав від раку, але й досі ніхто не згадає нікого, хто видужав від хвороби Альцгеймера. У цій книжці, що змінює парадигму, Дейл Бредесен, доктор медицини, пропонує реальну надію кожному, хто хоче запобігти або навіть перемогти хворобу Альцгеймера і зниження когнітивних здібностей. У книжці показано, що хвороба Альцгеймера це не лише одне захворювання, як зараз прийнято вважати, а аж три. Книжка "The End of Alzheimer's" описує 36 метаболічних факторів (живильні мікроелементи, гормональний рівень, сон), які можуть викликати "скорочення" в мозку. У дослідженні показано, як відновити баланс цих факторів, змінивши свій спосіб життя, приймаючи В12, виключивши білки і поліпшивши гігієну ротової порожнини. Результати вражають. Із перших десяти пацієнтів дослідження дев'ятеро показали значне поліпшення через 3-6 місяців; відтоді дослідження показувало подібні результати у випадку сотень хворих. "Кінець Альцгеймера" дає нові надії широкому загалу пацієнтів, няням, лікарям і лікувальним центрам, дає змогу зазирнути всередину науки і пропонує покроковий план, який фундаментально змінить наше сприйняття хвороби Альцгеймера і навіть те, що ми про неї думаємо.

616

Г16   

Галникіна, Світлана. Хвороби шкіри. Хвороби, що передаються статевим шляхом / С. Галникіна. — 2-ге вид., перероб. та допов. — Тернопіль : Укрмедкнига, 2020.

У другому виданні підручника висвітлено нову інформацію, напрацьовану з часу першого видання. Крім класичних знань з дерматовенерології описано новітні методи, які увійшли в практику нещодавно, - дерматоскопія, трихоскопія, панч-біопсія тощо. Наведено сучасну класифікацію дерматологічних і венерологічних захворювань та принципи їх лікування згідно з протоколами, затвердженими МОЗ України та міжнародними протоколами.

Включено розділи з галузей дерматології, які отримали значний розвиток останніми роками - трихологія, косметологія. Значний обсяг матеріалу систематизовано у схемах і  таблицях, що суттєво полегшує його сприйняття.

Немає коментарів:

Дописати коментар