Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 23 лютого 2022 р.

Україна. Історія великої Держави.

 Ми продовжуємо розповідати про Україну тим, хто хоче дізнатися більше. У добірці «Україна. Історія великої Держави.»: ілюстрована історія Русі-України з прадавніх часів і до наших днів в контексті геополітичних подій, літературні портрети видатних діячів у контексті історії України, збірник нарисів про знакових персон та важливі події ХХ століття; законодавчі акти починаючи від боротьби за державний статус української мови напередодні розвалу СРСР і закінчуючи функціонуванням української мови як державної; а також фотоальбом зі 100 найвизначнішими фотографіями сучасної України.

94(477)

У31 

Удовік, Сергій. Україна. Історія великої Держави / текст, концепція, добір фот. С. Удовік. — Київ : Основа-Принт Плюс, 2021. — 146 с. : фот. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежної України.

У книзі читачам вперше пропонується ілюстрована історія Русі-України з прадавніх часів і до наших днів в контексті геополітичних подій. Історія Русі-України розглядається з позиції становлення міського (буржуазного) демократичного суспільства і боротьби міської християнської цивілізації з архаїчним сільським традиційним світом. Велика увага приділяється мультикультурним і мультиетнічним основам становлення Русі-України. Книга проілюстрована 565 фотографіями і 8 картами.

94(477)

Д69 

Дорошко, Микола. Історія України : знакові події та особистості / М. Дорошко. — Київ : Основа-Принт Плюс, 2021. — 472 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Відомий український історик Микола Дорошко висвітлює ключові події в історії української держави з найдавніших часів до нашого часу, а також вимальовує літературні портрети видатних діячів у контексті історії України.

94(477)

Ф17 

Файзулін, Ярослав. Історія. UA : постаті, факти, версії / Я. Файзулін. — Київ : Комора, 2021. — 560 с. : фот. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

«Історія.UA: постаті, факти, версії» Ярослава Файзуліна — це збірник нарисів про знакових персон та важливі події ХХ століття. Усі разом вони створюють захопливий калейдоскоп цього, здавалося б, найближчого до нас, та водночас найменш знаного часу, що все ще ховається під шаром радянських міфів. Частина героїв цієї книги, як-от Симон Петлюра, Олена Теліга, Степан Бандера чи Роман Шухевич, відомі ще зі шкільних підручників, натомість іншим, таким як Юрій Тютюнник, Михайло Омелянович-Павленко, Юрій Горліс-Горський, Василь Липківський, Олекса Тихий, ще належить посісти своє місце у національній пам’яті українців.

811.161.2

М29 

Марусик, Тарас. 30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну / Т. Марусик. — Київ : Кліо, 2021. — 464 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Мовне питання в бездержавній Україні було завжди питанням політики. Не став винятком і дуже важливий для творення нової України період останнього 30-річчя. Починаючи від боротьби за державний статус української мови напередодні розвалу СРСР і закінчуючи нашими днями. За 30 років Україна пройшла тернистий шлях від ухвалення закону «Про мови в Українській РСР», відповідно до якого українська мова стала єдиною державною, до ухвалення першого закону власне про українську мову – «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Боротьба за українську мову – це боротьба за повну незалежність України.

94(477)

Ч-49

Чернов, Мстислав Андрійович. Незалежні : 100 найвизначніших фотографій сучасної України. / М. Чернов. — Київ : Ваш автограф, 2021. — 240 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

У 1990-х з´явилося нове покоління фотографів, які мали ідейну позицію і хотіли створити нову фотожурналістику. За допомогою камери вони показували справжнє людське життя. І це їм вдалося.  Щоб видати цей фотоальбом зі 100 найкращими світлинами редактори переглянули понад 20 тисяч кадрів. Словам у сучасному світі вже ніхто не вірить. Документалісти якщо не створюють історію нашої незалежності, то щонайменше допомагають своєю роботою не понівечити її тим, хто захоче її переписати.

Немає коментарів:

Дописати коментар