Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 11 березня 2022 р.

Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців.

 «Пізнай себе самого» - велична заповідь предків застережливо пильнувала нас протягом тисячоліть. Найстрашніший ворог усередині нас. Нинішня розгубленість на роздоріжжі епох – результат зубожілості нашого духу, втрати зв’язку з духами предків, які були для нашого земного світу оберігаючим покровом і живили нас енергією вічності. Добірка «Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців» для тих, хто досліджує своє коріння, вивчає українські культуру, історію і мистецтво.

39

Ч-90

Чумарна, Марія Іванівна. Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців / М. Чумарна. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2021. — 304 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

           Книжка вводить читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що зароджувалась і відроджувалась з покоління в покоління під дахом «солом’яного храму», яким була українська хата. Автор розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь. Україна — не зовні, вона — в кожному з нас. На обкладинці використано ілюстрації О. Шупляка.

39

К72 

Костенко, Катерина. Slavs not slaves : [фотокнига] : пер. з англ. / К. Костенко, І. Семиряга. — Київ : Саміт-Книга, 2021. — 176 с. : кол. іл. — Видання присвячене 30-річниці Незалежності України.

SLAVS not SLAVES являє собою візуалізовану історію витоків слов’янської ідентичності, ДНК загадкової слов’янської душі. SLAVS not SLAVES — це роздуми на тему слов’янського стилю в сучасному динамічному світі, уособлених в шести яскравих самобутніх образах. SLAVS not SLAVES — це фотокнига про витоки краси та сили, загадковості та волелюбності, зухвалості та непередбачуваності — рисам характеру, які так притаманні більшості слов’янських жінок.

398(477)

П82 

Просяник, Іван. Українські предвічні вірування: ключі від Раю-Ирію / І. Просяник. — Львів : Апріорі, 2021. — 208 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Іван Просяник з Чернігівщини — не лише митець, автор фольклорно-художніх картин на тему язичницьких свят, а й письменник, етнограф, краєзнавець, філософ, казкар і, окрім цього, ще й цілитель-травознавець. Його альбом-оповідь містить живописні твори, що колоритно висвітлюють давні вірування, традиції та обряди українців. Власне ними народний митець закликає шанувати Рідну Землю і Рідні Небеса, берегти незначну первинну філософію, яка існувала на найрозвинутішому щаблі стародавнього світу, ті набутки і знання наших пращурів, що й надалі слугуватимуть їх нащадкам на грядуще. Для широкого загалу читачів і всіх, хто цікавиться історією свого краю та прадумками й звичаями первовічних русичів.

39

С79 

Стельмащук, Галина. Традиційний стрій етнографічних груп українців Карпат / Г. Стельмащук ; Ін-т народознавства НАН України ; Нац. акад. мистецтв України, Львів. нац. акад. мистецтв. — Львів : Апріорі, 2021. — 216 с. : іл.

Нова книга знаної дослідниці українського декоративного та образотворчого мистецтва професорки Галини Стельмащук присвячена народному вбранню, яке носили українці етнографічних груп: бойки, лемки, гуцули, покутяни, буковинці у Карпатах. Багато у ньому спільних рис у ньому з убранням, що побутувало на всіх теренах України, але у зв’язку з кліматичними, економічними, соціальними умовами, культурними зносинами з сусідніми державами упродовж століть у вбранні українців Карпат виробилися свої самобутні локальні риси, які вирізняються барвистістю, оздобленням, способом носіння і тим, що у святкові дні його можна побачити ще на носіях, особливо на Гуцульщині.

94(477)

П12 

Павлишин, Андрій. Нам і далі загрожує вічність / А. Павлишин ; Нац. ун-т "Києво-Могилянськаакадемія " [та ін.]. — Київ : Дух і Літера, 2021. — 352 с. — (Постаті культури).

Під обкладинкою цієї книжки читачі й читачки, зацікавлені культурним багатоманіттям України, знайдуть півтори дюжини біографічних есеїв, розвідок і публікацій документальних матеріалів, присвячених знаковим постатям культурного й суспільного життя Львова та Галичини в ХХ столітті. Це добірка текстів, які поставали уже в новому тисячолітті та є спробою повернення доброї пам’яті про непересічні, яскраві особистості, котрі не з власної волі й цілком незаслужено «випали» з колективної свідомості модерної української нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар