Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 21 березня 2022 р.

Історії про славу, мудрість і відвагу.

 Історії про славу, мудрість і відвагу, біографії керманичів України - гетьманів, чия посада протягом століть була уособленням непереможного прагнення нашого народу до волі й державної самостійності, а їх життєвий шлях - славетними і водночас трагічними сторінками української історії. У добірці також є документи установ політичного розшуку Московського царства і Російської імперії, так званих політичних злочинів – будь-яких спроб інакомислення: негативних висловів про монарших осіб і політику імперії, спрямовану на знищення Гетьманщини.

94(477)

Б72  

Бовгиря, Андрій. «Слово і діло». Політичні злочини та політичний розшук в Гетьманщині ХVIII ст. / А. Бовгиря. — Київ : Кліо, 2021. — 256 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Що ми знаємо про світ уявлень пересічного українця XVIII ст.? Що відомо про сприйняття сучасних йому політичних подій, процесів, персоналій? Більшість відомих нині джерел не спроможні пролити світло на ці питання. Утім є тексти, за допомогою яких можна реконструювати унікальні прояви світогляду «маленької» людини тої епохи. Ідеться про документи установ політичного розшуку Московського царства і Російської імперії. На них було покладено функцію нагляду, переслідування і слідства щодо так званих політичних злочинів – будь-яких спроб інакомислення чи проявів опозиційності наявному ладу. Серед об’єктів таких «спецслужб» на початку XVIII ст. були «мазепинці», а також усі, хто нешанобливо висловлювався про монарших осіб, політику імперії, спрямовану на знищення Гетьманщини. Більшість висловлювань, автори яких зазнали репресій, є живим свідченням епохи, яскравим проявом національної ідентичності.

94(477)

К93 

Курико, Віра. Мазепа. Право на шаблю / В. Курико ; наук. ред. О. Ковалевської ; іл. О. Грищенка. — Київ : Портал, 2021. — 144 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Визначний козацький діяч, романтизований у європейській культурі: його образом надихалися Вольтер, Гюго, Ліст, Байрон. Ще за гетьманового життя російський цар розв’язав проти Мазепи інформаційну війну, і ось уже четверте століття Москва його проклинає, а українці — славлять. Хто він? Герой своєї батьківщини, зрадник, романтичний коханець? Ця книжка — спроба ще раз поглянути, що ми знаємо про Мазепу, його чималу роль в історії Європи, непрості рішення та яскраве життя. Унікальність видання – це складові, що допомагають дорослим знайти правильні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми та глибшого розуміння історичного контексту: друкована книжка детальний бекґраунд за QR-кодом ігрова закладка/

94(477)

К62 

Коляда, Ігор. Іван Богун / І. Коляда, С. Борчук, І. Ільницький ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Харків : Фоліо, 2021. — 126 с. : іл. — (Знамениті українці).

Усі сучасники Богуна відзначали його розум, хитрість, хоробрість і талант полководця. Він відмовився від реєстрового чину і маєтків, які обіцяли йому поляки, і підтримав визвольну війну українського народу проти Польщі (1648-1657) з першого дня повстання. Саме в цій війні командир Вінницького полку полковник Богун став легендою за життя. Після смерті Богдана Хмельницького один із лідерів угруповання «старшин-державників», що не бажав ні підданства московського, ні підданства польського, ні підданства турецького чи шведського, і аж до своєї смерті прагнув творення самостійної Козацької держави. Іван Богун — мудрий полководець, відважний козак та легендарна особистість, яка прикрашає своєю могутньою постаттю сторінки історії України.

94(477)

К78 

Кралюк, Петро Михайлович. Українці і поляки: 1000 років (не)порозуміння / П. М. Кралюк ; худож.-оформ. М. Мендор. — Харків : Фоліо, 2021. — 317 с. — (Великий науковий проект). — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Як народи-сусіди, українці й поляки знали часи миру та часи війни, мирного співжиття, співпраці, але й чимало конфліктів та непорозумінь. Кожна сторона має «свою правду». Саме ці непорозуміння (часто міфологізовані й демонізовані, а то й спеціально «підігріті» третьою стороною) призвели до формування у свідомості цих народів негативних образів один одного. І хоча за останні роки цей негативізм зменшився, він все ж не зник і часто дає про себе знати. В одній книзі охопити всі аспекти українсько-польських стосунків протягом тисячоліття неможливо. Автор намагався звертати увагу на найбільш важливі, з його точки зору, моменти в цих відносинах, намагаючись збалансовано говорити як про порозуміння, так і про непорозуміння.

Немає коментарів:

Дописати коментар