Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 26 березня 2022 р.

Я хочу собою возвеличити українське...Володимир Винниченко: повернення в Україну

           Володимир Винниченко - надзвичайно цікава, оригінально мисляча людина, письменник і філософ, письменник і публіцист, письменник і політик, його ім'я носить педагогічний університет в Кропивницькому.

Чому з початку 30-х років і на багато десятиліть його сховали від читачів, заборонили згадувати, що був на світі такий велет української літератури та політики?

Життя Винниченка сюжет для пригодницького роману, творчість Винниченка прорив українського мистецтва до європейського культурного простору. Цей письменник здобувся за життя унікальної слави і популярності. Ця людина все життя розривалася між творчістю і політикою, прагнучи поєднати ці дві іпостасі.

У літературу і революцію переконаний соціаліст Винниченко, що вважав себе комуністом, увійшов майже одночасно. Одразу помітили, що в літературу прийшов письменник надзвичайно розвиненого соціального чуття й глибокої культури. Це була справді нова проза, народжена фантазією художника динамічного двадцятого століття, пронизана незвичайною для ранішніх часів психологічною експресією. І не дивно, що Винниченко став не просто літературним метром, а володарем дум покоління, що прийшло слідом за ним, адже він приніс у літературу нову поетику. Саме Винниченко зв'язав нашу літературу з європейськими напрямами. Він же збагатив українську літературу новим ґатунком - утопійним романом. Він не тільки підносить українську літературу до рівня західноєвропейських літератур, а й утверджує новий літературний напрям неоромантизм.

Він був ще й талановитим живописцем! Крізь усе своє життя Винниченко проніс захоплення малярством. В архівах зберігається близько сотні Винниченкових картин: портретів, акварелей, натюрмортів, пейзажів.

У книжці «Я хочу собою возвеличити українське...Володимир Винниченко: повернення в Україну» представлено матеріали з американського архіву УВАН, які автор опрацював у 1980-х рр. Ідеться про висвітлення світоглядної позиції Володимира Винниченка, його філософських інтенцій, які зафіксовано в листах та інших документах. У 1980-х рр. М. Жулинський мав можливість працювати в архівах В. Винниченка у фондах УВАН. Монографія має інноваційне значення з огляду на те, що вперше українському читачеві запропоновано реконструкцію життєвого й творчого шляху знаного українського письменника на основі вивчення листування, коментарів, приватних архівних матеріалів. У книжці розглядається концепт любові у творчості В. Винниченка, філософія моменту, сприйняття соціалізму, інші філософські концепти, які мали важливе значення у філософсько-естетичній концепції В. Винниченка. Проаналізовано ілюстративний матеріал, який візуалізує малярську спадщину письменника (м. Мужен, Франція). Представлено історико-літературне осмислення праць, які досі не були об’єктом філологічного вивчення і вперше потраплять до читачів. Подано спробу проаналізувати мистецько-філософські настанови В. Винниченка в контексті теорії інтермедіальності. Осмислено внесок В. Винниченка в історію української державності та проаналізовано його епістолярій, що стосується діяльності за часів УНР.

82.09(477)

Ж87 

Жулинський, Микола. Я хочу собою возвеличити українське...Володимир Винниченко: повернення в Україну / М. Жулинський. — Київ : Мазур А. В., 2021. — 640 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Немає коментарів:

Дописати коментар