Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 23 березня 2022 р.

Правдива історія України-Русі.

 Минуле Київської Русі було неймовірно спотворене за часів панування Катерини ІІ і особливо в умовах путінської Росії. Українці тривалий час в минулому називалися русинами, а їх держава мала назву Русь, але, на відміну від усіх інших країн і народів, ситуація склалася так, що на цю назву, не маючи на це жодних підстав, претендує також сусідня з Україною Росія. Тому, щоб не втратити усю минулу історію нашого народу, Михайло Грушевський вважав за необхідне назвати свою головну працю не «Історія України», а «Історія України-Руси». Сьогодні, в умовах реального протистояння з Росією не тільки на фронті, а й в історії, історики вважають за необхідне відновити цю традицію і утримувати її ще як мінімум протягом кількох наступних столітть.

94(477)

С30 

Семенюк, Святослав. Правдива історія України-Русі / С. Семенюк. — Львів : Література та мистецтво, 2021. — 312 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

З книги «Правдива історія України-Русі» діти дізнаються про усі найважливіші сторінки історії нашого народу, а не тільки про минуле Київської Русі, яке було спотворене за часів панування Катерини ІІ і особливо в умовах путінської Росії. Адже арабські вчені і мандрівники в Х ст. твердили, що існує не тільки Київська Русь, а три Русі (Київська, Поморська (Славія) і Дунайська (Артанія – Хорутанія)). Іншими словами, ми знаємо лише третину справжньої історії нашого народу, а 2/3 в силу певних історичних обставин, про які буде йти мова нижче, були надійно приховані від русинів-українців російськими і німецькими істориками.

94(477)

П25 

Пєтков, Сергій. Князь Святослав / С. Пєтков. — 3-тє вид., перероб. і допов. — Київ : АртЕк, 2020. — 208 с.

У нарисі розглянуто один із міфів, пов’язаний з історією Середньовіччя на території Східної Європи. Міф про особистість Великого київського князя Святослава Ігоровича, згідно з яким: – його образ не зафіксувався в народній пам’яті, не збереглося легенд і переказів про діяльність Великого князя; – правитель Русі, швидше за все, літописний, книжковий персонаж, аніж народний герой; – діяльність Великого князя Святослава Ігоровича – вигадка, що ґрунтується на переказах давньогрецького героя Ахілла, і легендах, пов’язаних із походами Олександра Македонського. Чи так це було насправді? Запитання, загадки, версії дають можливість кожному читачу відчути себе дослідником і першовідкривачем стародавніх таємниць.

Немає коментарів:

Дописати коментар