Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 17 березня 2022 р.

Україна. Пам'ять боротьби.

 Надзвичайно важливо згадувати та гідно вшановувати подвиг тих, хто віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – своє життя. Вони стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоб майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. Ми схиляємо голови у вдячності. Добірка «Україна. Пам’ять боротьби.» присвячена героям УПА, українським націоналістам, подіям першої світової війни та її наслідкам для українського народу, історії української національної символіки та її відродженню у період боротьби за українську державність і після здобуття Незалежності.

94(477)

У45 

Україна. Пам'ять боротьби : збірка статей / упоряд.: Р. Гунда, А. Бережина. — Львів : Меморіал, 2021. — 560 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Герої не вмирають, вони йдуть у вічність, аби повернутися, нагадати про себе: іменем, світлинами, книгами, музеями, меморіалами…

Збірка об’єднує матеріали й кольорові ілюстрації у розділах «Українська церква», «Збройна боротьба», «Культурний фронт» і «Старожитності». Серед авторів – Ліна Костенко. Андрій Курков, екзарх Вселенського Патріархату архієпископ Тельмісський Іов (Геча), Оксана Пахльовська, Тарас Чухліб, Лідія Орел. Яскраві ілюстрації Ганни Бездоганної, Максима Рітуса, Анни Сенік, Юрія Косіна, Валентина Кондратюка й Андрія Бережини.

Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.

355/359

О-91

Офіцинський, Роман. Історія УПА / Р. Офіцинський ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Харків : Орбіта, 2021. — 126 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Ця книжка про армію, що серед подібних в Європі найдовше чинила опір тоталітарним державам на найбільших просторах. УПА символічно вела відлік від 14 жовтня 1942 року, організовано діяла до арешту головного командира Василя Кука в травні 1954 року, окремі бійці воювали до квітня 1960 року, а поодинокі переховувалися до здобуття Україною незалежності. Повстанська пісня «Зродились ми великої години» стала маршем нової української армії, котра від 2014 року воює проти російського агресора.

94(477)

К62 

Коляда, Ігор. Україна в Першій світовій війні / І. Коляда, В. Милько ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Харків : Орбіта, 2021. — 125 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Найдраматичнішими стали події Великої війни та її наслідки для українського народу, розділеного на східноєвропейському театрі воєнних дій кордонами ворогуючих імперій. Українські землі — один із основних воєнних театрів на сході Європи — зазнали значних руйнувань. Майже до самого кінця війни лінія фронту проходила через українську територію; ключове геополітичне розташування, а також значні природні та людські ресурси спричинили запеклу боротьбу за них Німеччини та Австро-Угорщини, з одного боку, і Російської імперії — з другого. У книзі представлено детальний перелік подій глобального конфлікту, який точився на території України, аналіз глибинних причин, ролі й наслідків для нашої країни.

94(477)

Я60 

Яневський, Данило. Бандера. Шухевич / Д. Яневський ; худож.-оформ. М. Мендор. — Харків : Бібколектор, 2021. — 506 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Яку Українську Самостійну Соборну Державу хотіли бачити, про яку мріяли і за яку гинули в незліченній до сьогодні кількості ті, хто називали себе «українськими націоналістами»? Якою бачили її Провід ОУН і прихильники Степана Бандери? Чи можна було створити її в умовах нацистської та радянської окупацій? Конфлікт навколо персони Степана Бандери роздмухується зацікавленими політичними та окремими представниками псевдонаукових кіл у сучасних Україні, Росії та Польщі, зводиться до примітивного: «за» чи «проти»? І за будь-якого з двох варіантів людина, яка відповідає, автоматично потрапляє в табір навіть не опонентів — кровних ворогів. Ця книга про людей, які загинули. Написати і зрозуміти їхню історію — означає написати та зрозуміти історію і нашої країни, і її народу, зрозуміти історію тисяч українських родин, історію землі, просоченої людською кров’ю.

92

В42 

Відродження української символіки : зб. ст. / упоряд.: А. Бережина, А. Гречило, А. Малієнко. — Київ : Пам'ятки України, 2021. — 560 с. : іл. — (Бібліотека журналу «Пам’ятки України» ; кн. 114). — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

У цьому виданні представлено низку матеріалів і документів, присвячених історії української національної символіки та її відродженню у період боротьби за українську державність і після здобуття Незалежності. До другої частини збірника включено статті за тематичним принципом. Відкривають її дослідження традицій етнічної символіки, а завершують статті, в яких розвінчуються провокаційні вигадки, активно поширювані в умовах російсько-української гібридної війни як засіб інформаційної агресії для розпалювання конфліктів серед українських громадян. Ілюстративний матеріал підібрано на основі історичних оригіналів. У додатку – репринтне відтворення відомої збірки знакових публікацій науково-популярного журналу «Пам’ятки України» 1989-1990 років «Національна символіка».

Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар