Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 14 березня 2022 р.

14 березня – День українського добровольця.

Сьогодні День українського добровольця. День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших його прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну. Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України.

Не заради орденів, а за покликом сердець взялися у 2014 році за зброю тисячі українців, коли над Україною нависла смертельна загроза. Вони стоять на смерть заради перемоги сьогодні… Разом ми нездоланна сила. Пропонуємо вам добірку книжок «Добровільні захисники Вітчизни».

94(477)

Д56 

Добровольчі батальйони : історія подвигу батальйонів, що врятували країну / К. Гладка, Д. Громаков, В. Миронова [та ін.] ; упоряд. А. Шевченко ; худож. О. А. Гугалова. — 2-ге вид., перероб. та допов. — Харків : Фоліо, 2017. — 325 c. : іл.

 Чи вистояла б Україна без  мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробатів – і де його витоки? Якою була роль  добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішили відповісти група експертів і журналістів. Проект «Добробати» - це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний  стан – усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів.

355/359

П45 

Подобна, Євгенія. Дівчата зрізають коси. Книга спогадів / російсько-українська війна / / Є. Подобна ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — 2-ге вид., стер. — Київ : Люта справа, 2020. — 346 с.

 Книга містить спогади 25 жінок-військових, що брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки тощо. Це розповіді про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

355/359

Р60  

Родін, Ігор Вікторович. Батальйон «Донбас». Записки добровольця / І. В. Родін ; пер. з рос. В. М. Верховеня ; худож.-оформ. М. С. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 188 с. — (Воєнні щоденники).

 Ігор Родін — воєнний історик і публіцист із Києва. Ви­вчав період Першої світової та Громадянської воєн, захоплював­ся російськими полководцями, ідеями Білого руху. Але 2014 року, у віці 53-х років, пішов захищати Україну від «русского мира». На фронт ішов добровольцем у складі батальйону «Донбас». При виході з Іловайська потрапив у полон до російських військових. Був звільнений під час обміну полоненими. До війни на Донбасі Ігор Родін написав дві книги і сорок вісім статей з російської воєнної історії. Тепер пише історію своєї країни. Першим результатом є ця книга.

355/359

В61 

Вовк, Ірина Олегівна. Василь Сліпак / І. О. Вовк. — Харків : Фоліо, 2020. — 122 с. : іл. — (Справжні герої).

 Василь Сліпак («Міф») (1974—2016) — всесвітньо відомий український оперний співак, соліст Паризької національної опери. Він не зміг залишатися осторонь драматичних подій в Україні — був учасником Революції Гідності, давав благодійні концерти, збираючи кошти для українських військових. І згодом сам вирішив їхати на війну, бо «на фронті саме та Україна і ті українці, яких мріє бачити». Заради вільної України героїчний «Міф» воював і віддав своє життя. Авторка книги через спогади близьких, рідних, друзів Василя Сліпака створює живий образ талановитого, яскравого і сміливого співака-воїна, Героя України.

Немає коментарів:

Дописати коментар