Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 15 лютого 2022 р.

Мови нам на користь.

           За якими правилами й закономірностями працює звукова система? Чому наша абетка майже досконала? Про мови й про людей, які в них кохаються, дивні і чудові способи використання мов людьми ще із часів найперших записів на глиняних табличках, про мовні ниточки, які пов’язують нас усіх, палітри рідного слова та видатних особистостей неукраїнського походження, які позитивно вплинули на визнання, утвердження і розвиток української мови та її літературної форми. - дізнаємося з добірки «Мови нам на користь».

81

Г20  

Гардах, Cофі. Мови нам на користь / С. Гардах ; пер. з англ. З. Тіммерман. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 336 с.

Час тішитися неймовірним мовним різноманіттям, що постає перед нами з народження та надихає й зачаровує людей, відколи вони навчилися розмовляти. Ця книжка відкривається першими звуками, що їх дитя чує в материнській утробі. Діти здатні швидко навчатися декількох мов водночас. Софі Гардах показує, що ця здатність завжди була неодмінним і звичним аспектом людської поведінки — від найперших свідчень про писання різними мовами на месопотамських глиняних табличках і до ролі торгівлі в обміні словами між різними культурами й континентами, що починався з багатомовних родин торговців. Авторка проводить нас «книжковими кладовищами» середньовічних синагог; розповідає про загадки ієрогліфів і клинопису та тривалі спроби їх розшифрувати; у Британії відкриває таємничу втрачену мову кіпро-мінойських письмен; а ще знайомить з унікальною мовою, яку винайшли діти в тихоокеанських колоніях Німеччини. Це книжка про мови й про людей, які в них кохаються. Про дивні, чудові способи використання мов людьми ще із часів найперших записів на глиняних табличках. Про мовні ниточки, які пов’язують нас усіх. Понад усе, ця книжка — суцільне задоволення.

             811.161.2

Д79  

Дубчак, Ольга. Чути українською. У світі звукі(ý) і букв / О. Дубчак. — Київ : Віхола, 2021. — 192 с. — (Наукпоп).

Чи знаєте ви, що голосних в українській мові приблизно в п’ять разів менше, ніж приголосних? Чи чули ви про нескладотворчі звуки? А про літеру Шредінгера? Чи відомо вам, що шиплячі постійно мімікрують під інші приголосні української мови? Якщо чесно: ви все це знаєте. І навіть якщо вам здається, що ви гадки не маєте, за яким принципом слід вимовляти ті чи інші звуки, ваші мовна свідомість і мовленнєвий апарат роблять це бездоганно. Книжка «Чути українською» не змушуватиме вас учити правила чи зубрити мовні закони. Це вже робила колись ваша вчителька української мови та літератури. Завдання книжки — пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, а ще — чому наша абетка майже досконала. І, звісно, переконати вас, що українська мова — це надзвичайно цікаво, легко і місцями навіть корисно.


            811.161.2

Б48  

Береза, Тарас. А як кажуть у Вас? : словник мовного розмаїття / Т. Береза. — Львів : Апріорі, 2021. — 304 с.

Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова. Видання доводить, що саме рідну мову вивчити майже неможливо. Словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі та синонімічній розлогості.


811.161.2

К30  

Кацавець, Руслан. Ділова українська мова. За новим Українським правописом : навч. посіб. / Р. Кацавець. — Київ : Алерта, 2020. — 306 с.

Навчальний посібник орієнтує на вивчення ділової української мови − усної і писемної. Висвітлено правила, що вносять зміни у написанні слів за новим Українським правописом. Наголошено на публічному мовленні, міжособистісному спілкуванні, службовій бесіді; підкреслено роль комунікативних якостей та функцій спілкування. Подано мову ділових документів: правописні норми; мовний етикет; способи вираження логічної послідовності; структуру складання і синтаксичні особливості тексту. Видання містить навчальну програму. Для студентів вищих навчальних закладів. Також добре прислужиться всім, хто хоче опанувати сферу мовно-мовленнєвих явищ, специфіку ділового стилю.

811.161.2

Р15  

Радевич-Винницький, Ярослав. Історія української мови: іноетнічні персоналії / Я. Радевич-Винницький. — Львів : Апріорі, 2020. — 260 с. — (Історія мови - наша історія).

Книга містить нариси життя і діяльності видатних особистостей неукраїнського походження, які позитивно вплинули на визнання, утвердження і розвиток української мови та її літературної форми. Видання адресоване широкому колу читачів, які цікавляться історичним шляхом української мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар