Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 2 лютого 2022 р.

Жіноча компанія.

Грейс Бонні — автор, блогер і підприємець. Вона найбільш відома тим, що заснувала блог дизайну інтер’єру Design*Sponge, який вона вела 15 років.

Книжка «Жіноча компанія. Поради і натхнення від 100 мисткинь і підприємиць» видавництва ArtHuss видана за підтримки проєкту «Всі. Свої» та Львівської бізнес-школи. Це бестселер New York Times. Понад 100 виняткових жінок, які зробили вагомий внесок кожна у своїй царині, розповідають, як вони повірили у власний творчий дух і здолали негаразди та виклики глобального підприємництва. Медіатитанеси та керамістки, готельєрки та художниці тату, комікеси й архітекторки - усі разом вони витворюють прекрасну картину того, що буває, коли йдеш за своєю пристрастю і мрією.

«Жінки, яким присвячено цю книгу, віком від дев’ятнадцяти до дев’яносто чотирьох років, — яскравий приклад того, ким можна стати, наполегливо працюючи та підтримуючи одна одну. Їхній бізнес також вражає розмаїттям: молоді чимраз дужчі стартапи, компанії з багатолітнім досвідом, індивідуальні бізнес-ініціативи, більші корпорації з сотнями співробітників… Історія кожної жінки унікальна, проте червоні нитки жіночих шляхів практично однакові: долати труднощі, самотужки дертися на вершину й усвідомлювати потужність спільної роботи для здійснення мрій. Як часто жінки надихали одна одну і ставали взірцями для майбутніх поколінь! Будь-яка з цих жінок здатна надихнути на зростання в улюбленій справі, а разом вони — потужний і беззаперечний чинник впливу.» - переконана авторка книжки Ґрейс Бонні.

Авторка книги Грейс Бонні пояснює свою вибірку так: «Я хотіла представити мотивуючі й переконливі приклади з життя різних жінок, які займаються бізнесом. Аби інші жінки могли розгорнути книгу на будь-якій сторінці та знайти там своє відбиття».

Подорожуючи Америкою, Грейс Бонні разом із фотографкою Сашою Ісраель, створили портрети відомих жінок і початківців. Музикантки Керрі Браунштейн і Ніко Кейс, шеф-куховарка Карла Голл, режисерка Мері Ламберт, письменниця Роксан Гей і ще 100 імен, будь-якого віку, раси та рівня досвіду. Героїні книги відповідають на низку питань, які розкривають специфіку ведення бізнесу. Вони підкреслюють важливість навчання в інших діячів і встановлення міцних зв’язків із колежанками, на прикладі сестринства.

Обираючи уривок із книжки, ми зупинилися на постаті Дезіре Акгаван. Дезіре – сценаристка, режисерка й актриса незалежного кіно іранського походження. Вона вивчала театр і кіно в коледжі, де провела більшу частину часу на самоті. Зараз Акгаван відкрито говорить про свою бісексуальну орієнтацію, а перша її робота – вебсеріал «The Slope» – якраз зосереджений на лесбійських стосунках. Разом із колегою з шоу, Акгаван потрапила в список перспективних молодих інді-режисерів за версією журналу Filmmaker. Ось фрагмент її інтерв’ю:

« - Ким ви мріяли стати в дитинстві?

- Я знала, що хочу розповідати історії, почала писати гуморески та п’єси десь років із дев'яти. Із іншого боку, я докладала всіх можливих зусиль, навчаючись і намагаючись стати нормальною, працездатною, «освіченою» людиною з постійним місцем роботи. Проте моя посередність у таких намаганнях мене саму вражала. Я не здатна до такого життя. Тому я була найгіршою у світі адміністраторкою, продавчинею, нянею й лаборанткою.

 - Що вас найбільше захоплює в інших жінках із креативної індустрії?

 - Усі креативні люди, яких я знаю,  - фанати й обожнюють відкривати для себе велике мистецтво (у музиці, телебаченні, фільмах, образотворчому мистецтві, лялькових виставах – справді, у будь-чому).

 - Що для вас означає успіх?

 - Здатність утримувати себе своєю роботою, не поступаючись баченням або цінностями. Я зняла фільм тому, що люди навколо казали: саме це й роблять «серйозні кінематографісти»,  – і змарнувала гроші, яких у мене практично не було.

 - Чи доводилося вам коли-небудь навчатися на помилках, щоб досягти успіху?

 - Свої перші короткометражки я знімала з думкою про всіх, окрім себе. Намагалася спрогнозувати, які фільми візьме у свою програму Sundance або що сподобається фахівцям у тій програмі фільмів, куди я прагнула потрапити. Кожен крок, кожен вибір диктувався підсвідомим питанням «Чи вподобають таке люди?». У результаті за рік я зняла один короткометражний фільм, якому бракувало того гумору й ризику, що роблять мене мною  –  тому він виявився ніяким. Я зняла фільм тому, що люди навколо казали: саме це й роблять «серйозні кінематографісти»,  – і змарнувала гроші, яких у мене практично не було. Я надіслала цей фільм на тридцять кінофестивалів  – і ніде його не прийняли. Після всього того я взялася за спільний проєкт зі створення веб-серіалу The Slope – без оплати, абсолютно не зважаючи на думку інших або на можливий заданий взірець, оскільки веб-серіалів на той час практично не було й порівнюватися не було з чим. Тож усе оберталося виключно навколо мого смаку та інтуїції, і про результати я мало турбувалася. Серіал виявився успішним і підніс мене на новий кар’єрний рівень…»

         Автор і видавці сподіваються, що ця книжка вмотивує і надихне нас поринути у справу, якої пристрасно жадає наша душа, і рости в ній.

316.6

Б81  

Бонні, Грейс. Жіноча компанія : поради й натхнення від 100 мисткинь і підприємниць / Г. Бонні ; пер. з англ. О. Журавльової ; фот. С. Ізраель. — Київ : ArtHuss, 2020. — 360 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар