Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 17 лютого 2022 р.

Роман Ірвіна Ялома «Проблема Спінози».

 Ірвін Ялом — американський психолог, психотерапевт, доктор медичних наук, професор психіатрії Стенфордського університету, популярний автор творів із психології та психотерапії. За його підручниками навчаються тисячі майбутніх лікарів у всьому світі. Доктор Ялом створив новий жанр навчальної оповіді, у якій щиро й захопливо розповідає про випадки зі своєї психіатричної практики. Праці Ірвіна Ялома належать до екзистенційної психології — одного з напрямів сучасної глибинної психології. Він автор бестселерів «Ліки від кохання», «Шопенгауер як ліки», «Коли Ніцше плакав», «Брехуни на кушетці», «Вдивляючись у сонце».

Роман Ірвіна Ялома «Проблема Спінози» - це історія абсолютної невловимості. Коли філософ із ХVII століття та нацистський фанатик із ХХ століття раптом простягли один одному руки. Офіцер служби Розенберґа грабує, опечатує й експропріює фонди крихітного музейчика, вважаючи, що тамтешня бібліотека може допомогти нацистам у розв’язанні таємничої «проблеми Спінози». Проблеми, що могла обернутися катастрофою, здатною зронити зерно сумніву, яке знищить бутафорські «арійські» постулати. Зразковий німець Альфред Розенберґ і не помітив, як, захопившись геніальністю єврейського філософа, опинився на межі внутрішньої кризи. Що переможе, сліпа ненависть чи просвітлена мудрість? Історія вже дала відповідь. Але чи остаточну?

Ті, хто прочитали книжку стверджують, що роман тримає в напруженні навіть коли прочитаний повністю. В романі одночасно розгортаються дві сюжетні лінії: життя філософа Спінози та події Другої світової війни, а саме життєвий шлях наближеного до Гітлера Альфреда Розегберга. Написане в книжці частково достовірні історичні факти, особливо в тій частині, де описують життя Розенберга. На жаль цього ж не можна сказати про сюжетну лінію Спінози через брак відомостей з його особистого життя.

821(73)

Я51 

Ялом, Ірвін. Проблема Спінози : [роман] / І. Ялом ; пер. з англ. А. Зорницького. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. — 508 с.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар