Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Людина війни.

 Сергій Шаменков три із половиною десятиліття опікується темою історичного костюма. Закінчив Одеське художнє училище ім. Грекова та Львівську Академію мистецтв. Займається скульптурою малих форм, науково-історичною реконструкцією одягу і спорядження. Автор монографій: «Піхота українських гетьманів» 2008 року, «Мундир шведських офіцерів періоду Великої північної війни» 2015 року, багатьох статей, графічних і матеріальних реконструкцій на тему військового костюму від античності до ХХ століття. Автор персональних художніх виставок, присвячених історії розвитку одягу українського козацтва. Учасник кількох військово-історичних проєктів та груп від античних часів до ХХ століття.

 

Ікони, печатки на гербах Війська Запорізького, турецькі мініатюри, інші оригінальні зображення подають запорожців у… вузьких, часто – сірих, синіх, вовняних чи полотняних штанах. У період XVІІ - початку XVІІІ століття із чоловічого поясного одягу побутувало виключно убранє. Сергій Шаменков пояснює: «Мода схожа на архітектуру: головне тут функціональність і пропорції. Уявляєте українського селянина у широченних шароварах, який копає буряки? Незручно. Чи хороброго лицаря, котрий на полі бою заплутався у матні та перечепився? Запитання риторичні.

Наші багаторічні експерименти з реконструкції убранє та кінних походів, вкупі з пішими та річковими переходами, засвідчили абсолютну зручність убранє у всіх випадках. Розповіді, що в них, мовляв, ні сісти, ні їздити верхи не зручно, лунають лиш від тих, хто або в сідло не може влізти, або заангажований особистим розумінням речей.

Типові для цілої Європи убранє, в різних модифікаціях: вузькі, вовняні і полотняні, та середньоширокі штани були протягом XVІ-ХХ століть типовими для всього Старого Світу, я сказав би, приблизно до 1670-х років. Зрештою, у нас є багато зображень українських селян, до 1750-х років всі вони – у вузьких чи не широких зразках поясного одягу. А от пізніше – поступово поширюються широкі зразки.»

 

 

У книжці «Людина війни: зовнішність та озброєння воїнів на території України від енеоліту до сьогодення» історика одягу, реконструктора матеріальної культури різних епох, художника і скульптора Сергія Шаменкова розказано і показано, який вигляд мали люди війни – воїни, що від давнини до сьогодення перебували, несли службу й воювали на території сучасної України. Багато ілюстроване видання містить художні реконструкції зовнішності воїнів, засновані на джерелах і новітніх працях дослідників матеріального світу давніх епох. У виданні опубліковані реконструкції вояків мідно-кам’яної, бронзової та залізної доби, воїнів античних держав Північного Причорномор’я і кочових вершників українських степів, давніх германців і слов’ян, давньоруських дружинників і лицарів Великого князівства Литовського, кримських татар і турків-османів, вояків Речі Посполитої й українських козаків, солдатів імператорських армій і українських збройних формувань ХХ ст., а також воїнів, що нині захищають Україну від зовнішньої агресії.

Козак Війська Запорозького, середина XVIІ ст. у виданні зображений так:

«Реконструкція виконана на підставі зображень із печатки часів Б. Хмельницького, із зображень козаків авторства А. ван Вестерфельда, описів майна та знахідок на полі Берестецької битви. Козак на гербі Війська Запорізького часів Б. Хмельницького та козак на гербі з портрета гетьмана (копії XVIII ст.з картини XVII ст.) зображені в  коротких білих жупанах чи сермягах — подібній одяг представлений на реконструкції. Козака зображено в шапці із синім верхом, у білій сермязі, сірих сермяжних штанах і  чоботах. Спорядження козака складається з  порохівниці, натруски у вигляді коника, лядунки, гаманця, ножа та викрутки, підвішених на поясі. Через плече у вояка висить чохол для зберігання самопала, а на поясі — сокира. Козак озброєний самопалом з  ударно-кременевим замком. Завдяки численним згадкам очевидців та описам майна можна впевнено стверджувати, що в  переважній більшості реєстрова та запорізька козацька піхота під час воєнних дій одягалася в білі й сірі жупани та сермяги.»

355/359

Ш19

Шаменков, Сергій. Людина війни  = The Man of War : зовнішність та озброєння воїнів на території України від енеоліту до сьогодення / С. Шаменков ; наук. ред. А. Папакін ; пер. англ. С. Олійник. — Київ : Темпора, 2021. — 548 с. : кольор. іл. — Текст укр., англ.

Немає коментарів:

Дописати коментар