Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 16 лютого 2022 р.

Гіркий світ, солодкий світ.

Степан Процюк — сучасний український письменник, прозаїк та есеїст. Автор понад 30-ти книг; лауреат низки літературних нагород, зокрема володар відзнаки «Золотий письменник України». Член Українського ПЕН. Степана Процюка вважають одним із найконтроверсійніших сучасних письменників-інтелектуалів.

Степан Процюк — лауреат багатьох національних літературних премій:

7-разовий лауреат премії журналу «Кур'єр Кривбасу» (1998—2003), премії «Благовіст» (2000), міської літературної премії ім. І.Франка (2002), обласної літературної премії ім. В. Стефаника. перший роман Процюка «Інфекція», який був номінований на Шевченківську премію і є одним із найвідоміших творів Процюка.

Автор мав літературні вечори в багатьох містах України: Києві, Харкові, Львові, Одесі, Тернополі, Ужгороді, Чернівцях, Луцьку, а також у Кракові, Берліні, Оломоуці, Парижі, Гельсінкі, Римі, Чикаго, Нью-Йорку та інших містах. Твори Степана Процюка перекладені кількома іноземними мовами (німецькою, російською, словацькою, польською, чеською).

У своїх творах Процюк висвітлює соціальні проблеми, з якими стикається Україна сьогодні («Інфекція») та в минулому («Десятий рядок», «Травам не можна помирати», «Пальці поміж піском»), а також екзистенційні проблеми, як-то індивідуальне і колективне буття («Руйнування ляльки») чи взаємини між батьками і дітьми («Бийся головою до стіни»). Його найновішим романом є «Пальці поміж піском» («Наш Формат», 2020), дії якого розгортаються на тлі радянської України 1950-х.

У 2021 році у видавництві «Дискурсус» вийшла книжка есеїстики Процюка про письменників і суспільство під назвою «Відкинуті і воскреслі». Основна частина книжки складається із невеликих есе про відомих українських письменників, класиків української літератури 19-20 століття — Тараса Шевченка, Івана Карпенка-Карого, Олександра Довженка, Ольгу Кобилянську, Степана Руданського, Максима Рильського.

Нова книжка есеїстики Степана Процюка — це нариси про знакових українських письменників, долі яких вражають не менше за творчість. Медіум Тарас Шевченко, літописець гуцульського космосу Петро Шекерик-Доників, «князь роси» Тарас Мельничук і «найконтроверсійніший» Володимир Винниченко... Несподівані ракурси добре знайомих постатей захоплюють і бентежать. Друга частина видання — про письменницькі пороки, спокуси і слабкості. Крім цього, книжка містить нариси про сучасне українське суспільство, а також кілька інтерв’ю з автором.

82.09(477)

П84  

Процюк, Степан. Гіркий світ, солодкий світ : есе про письменників і довкола / С. Процюк. — Брустурів : Дискурсус, 2021. — 176 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар