Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 31 січня 2022 р.

Читай як професор.

 Що означає читати як професор? Це значить не лише стежити за сюжетом, але й відчитувати символи, метафори й алюзії, помічати іронію та відчувати резонанс із іншими текстами. Пропонуємо вам вдумливо та емоційно прочитати книжки з нових надходжень читального залу ТОУНБ, звертаючи увагу на те, що між рядків. Ви дізнаєтеся про подробиці життя і творчості українських класиків ХІХ століття та історії творів світової літератури. Бажаємо вам яскравішого і наповненішого читання.

82.09

Ф81 

Фостер, Томас К. Читай як професор : жвавий і захопливий посібник з читання між рядків / Т. К. Фостер ; пер. з англ. Я. Стріхи. — Київ : Темпора, 2021. — 344 с.

Колишній професор Мічиганського університету Томас К. Фостер показує, що читати як професор захопливо й зовсім не складно. І все це не заради університетських дипломів, а задля розваги. Навіщо в романах іде дощ, що насправді п’ють вампіри та від чого в літературних персонажів болить серце — ось лише кілька запитань, які він зачіпає у своєму посібнику. Відповіді на них ні з кого не зроблять професора. Але цілком можуть зробити ваше читання цікавішим, яскравішим і наповненішим.

82.09(477)

П16 

Панченко, Володимир. Шевченко зблизька / В. Панченко ; ред. О. Петренко-Цеунова. — Київ : Темпора, 2021. — 272 с. : іл.

Ця книжка — про Тараса Шевченка, про три його подорожі Україною та про близьких до нього людей. Описані зовнішні та внутрішні прояви поетового повсякдення під час трьох його подорожей Україною. Гостювання у представників української еліти ХІХ століття, тогочасне його коло спілкування, експедиції та бали. А водночас внутрішні переживання: кохання, біль кріпацтва, окриленість вільної людини, відчуття засланої людини, стан неблагонадійної особи, внутрішній бунт проти імперії та сумніви. Цінно, що в цій книжці показаний Шевченко живий, не шаблонований, без віддалі часу та нашарувань культовості, — Шевченко зблизька.

82.09(477)

П16 

Панченко, Володимир. «Він не буде абияким чоловіком»: із дитячих літ генія / В. Панченко ; ред. О. Петренко-Цеунова. — Київ : Темпора, 2021. — 96 с.

Часом говорять, що дитинство є підготовкою до дорослого життя, наче дитина не живе, а лише очікує свого зростання. У цій книжці продемонстровано зовсім інший підхід до перших років життя Тараса Шевченка. Дитинство майбутнього Кобзаря показано яскравими фарбами: сім’я, оточення, перше навчання. Мачуха та зведені брати-сестри, дяківська наука, українське село першої половини ХІХ століття з його етикою і естетикою. Усе це викристалізовувало Шевченка-митця в майбутньому, зробило його українською легендою.

82.09(477)

І-90  

Історія української літератури . У 12 т. Т. 7, кн. 1. Література 80-90-х років ХІХ століття / наук. ред. Л. Мороз ; редкол.: М. Сулима (голова) [та ін.]. — Київ : Наукова думка, 2020. — 532 c. : іл.

Сьомий том висвітлює активний творчий процес, який, попри жорстокі імперські заборони, усе ж не перервався у 80–90-ті роки ХІХ ст. Прихованим відродженням названо розвиток усіх родів і жанрів української літератури, а також значне розширення перекладацької справи. Висвітлено спільність художніх тенденцій, притаманних українській літературі східних та західних теренів, активну взаємодію українських письменників Наддніпрянщини та Галичини.

82.09(430)

П76 

Принц, Алоїз. «Обрій духу тільки у дорозі : історія життя Германа Гессе» / А. Принц ; пер. з нім. Р. Свято ; ред. Б. Романцова. — Київ : Темпора, 2021. — 448 с.

          Герман Гессе — непростий автор, який вимагає від читача активного співпереживання та співтворчості. Але водночас цьому письменнику вдалося стати неймовірно популярним серед геть різних груп читачів: від гіпі до пацифістів, від європейських інтелектуалів до екоактивістів. Життя Гессе — захопливе, як романи, що їх він пише. Від щасливого дитинства до спроб самогубства і лікування у клініці для душевнохворих у юності, від ранньої пейзажної лірики до філігранного роману «Гра в бісер» — Алоїз Принц веде нас лабіринтами біографії письменника, сторінка за сторінкою наближаючи до розуміння «відлюдькуватого дивака» Германа Гессе.

82.09(410)

Л59 

Лінскі, Доріан. Міністерство Правди : Біографія роману Джорджа Орвелла «1984» / Д. Лінскі ; пер. з англ. О. Татаренко. — Харків : Ранок : Фабула, 2020. — 352 с. — (#PROCreators).

Доріан Лінскі створив авторитетну, глибоку та неймовірно сучасну «біографію книги». Адже «1984» Дж. Орвелла — це не просто роман; це ключ до розуміння сучасного світу, невичерпна скарбниця ідей і мемів. Досить поглянути на те, як сьогодні все ширше використовуються орвеллівські поняття «Старший Брат», «Поліція думки», «дводумство», «новомова», горезвісна формула «2 + 2 = 5». Лінскі дослідив не тільки коло ідей і подій, що призвели Орвелла до створення всесвітньо відомого роману, але і його глибокий і тривалий вплив на світову політику, соціальні відносини і культуру на всіх рівнях — від елітарного до популярного. Месидж, закладений у «1984», із легкістю подолав багато десятиліть: «Не дозволяй цьому статися. Усе залежить від тебе» — і йдеться тут навіть не про тоталітаризм, не про Велику Брехню фашистських і комуністичних утопій, а про «брехню середнього масштабу», яка постійно спотворює реальність у XXI столітті.

Немає коментарів:

Дописати коментар