Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 12 січня 2022 р.

Військові історії України.

 Ця добірка присвячена військовим традиціям народів, які в різний час жили на території сучасної України. Військові походи кочовиків, військово-політичні аспекти історії перших давньогрецьких колоній півдня України та драматичний період життя січових козаків. Тактика і стратегія побудови взаємин під час конфліктів повчальні і для сучасних українців.

94(477)

К60 

Колесников, Костянтин. На краю ойкумени. Еллінські військові традиції на українських землях Причорномор'я : від заснування перших поселень до перших століть християнської ери (VII ст. до н. е. - IV ст. н. е.) / К. Колесников ; ред. Л. Марченко ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2021. — 312 с. : іл. — (Militaria Ucrainica).

Книга присвячена військовим традиціям давньогрецьких колоній півдня сучасної України: полісних громад Тіри, Ольвії Понтійської, Херсонеса Таврійського та Боспорського царства впродовж більш ніж тисячоліття їхньої історії від зародження до сутінок античної цивілізації на півночі Понту. Розглянуто військово-політичні аспекти історії північнопричорноморських еллінських держав, еволюцію різних видів наступальної й оборонної зброї, проблему зовнішніх впливів і запозичень, окремі «роди військ» античних армій Північного Причорномор’я. Описано найважливіші воєнні кампанії північнопонтійських еллінів, свідчення про які дійшли до нашого часу.

94(3)

Ж42 

Жданович, Олеся. Авари в Європі: кочовики в системі візантійської дипломатії раннього Середньовіччя / О. Жданович ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2019. — 80 с. : іл. — (Militaria Ucrainica).

Книжка присвячена аварам на теренах європейського континенту, їхній появі, утвердженню та активній участі у процесі формування нової Європи. Питання походження аварів — дискусійне. Відомо тільки, що, втікаючи від тюрків, вони прийшли на територію Центрально-Східної і Південної Європи, підкорили місцеве населення, переважно слов’ян, та створили своє велике державне утворення — Аварський каганат. Про взаємини кочовиків із народами Східної й Західної Європи та з Візантійською імперією йтиметься в цій книжці.

94(5)

Ж42 

Жданович, Олеся. Великий Тюркський каганат: кочова імперія євразійських степів / О. Жданович ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2019. — 72 с. — (Militaria Ucrainica).

Книжка присвячена дослідженню історії Великого Тюркського каганату — першої держави стародавніх тюрків, котра виникла в середині VI ст. в результаті об’єднання багатьох тюркомовних племен. Про цю державу на Південному Алтаї світ уперше дізнався з писемних свідчень візантійського письменника Менандра Протектора. У своїй праці він докладно описав посольство від Каганату до Візантії, під час якого ромеї й дізналися про існування нової північної держави. Дуже цінними та інформативними стали писемні згадки про подорож візантійських послів у ставку тюркського кагана. Окрім інформації про державний устрій, побут, звичаї, спосіб життя, вірування і традиції давніх тюрків, західний світ на початку Середньовіччя дізнався про велику потужну кочову імперію, котра відігравала значну роль у міжнародній торгівлі та політичному житті тогочасного світу.

94(477)

П17 

Папакін, А. Діти Таргітая: військо і війни скіфів VII - III століть до Р. Х. / А. Папакін ; ред. Л. Марченко ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2021. — 144 с. : іл. — (Militaria Ucrainica).

У часи розквіту давньогрецької цивілізації українські степи заселяли кочовики-скіфи, які, за легендою, походили від першої людини, що з’явилась у Скіфії, — Таргітая, сина Зевса. Скіфські вершники тримали під контролем величезні простори, підпорядкували собі різні народи та здійснювали набіги на сусідні землі. Із цієї книжки ви дізнаєтеся, ким були скіфські воїни, як і чим вони воювали, чи справді існували скіфські амазонки та чи були скіфи найдавнішими катафрактаріями — важкою панцирною кіннотою Євразії. У виданні розповідається про скіфську зброю — знамениті акінаки та асиметричні луки, смертоносні стріли й гострі списи, про лускаті панцирі й трофейні шоломи скіфських воїнів. Читаючи цю книжку, ви довідаєтеся про основні кампанії скіфського війська: закавказькі походи, війну з персами та конфлікт з Філіппом Македонським, а також про менш відомі війни скіфської історії.

94(477)

П20 

Паталах, Олексій. Від Січі до Чорноморії. Запорозьке та чорноморське козацтво в російсько-турецьких війнах другої половини XVIII століття / О. Паталах ; ред. Л. Марченко ; худож. С. Шаменков. — Київ : Темпора, 2020. — 324 с. : іл. — (Militaria Ucrainica).

Непростий період життя запорозьких низових козаків, що охоплює 1734–1794 роки, наповнений низкою драматичних подій. Заснування Нової Січі, протидія територіальній експансії Російської імперії, гайдамацький рух, ліквідація Запорожжя й перетворення його на Новоросію, утворення із січовиків Чорноморського козацького війська й переселення його на Кубань становлять хронологічні рамки нової книжки Олексія Паталаха «Від Січі до Чорноморії». Основну увагу приділено участі запорожців, а згодом чорноморців, у російсько-турецьких війнах другої половини XVIII століття та їхній ролі у визволенні земель Північного Причорномор’я від османського панування. Книжка містить великий додаток, який становлять документи, що зберігаються в Державному архіві Херсонської області. Більшість із них досі не були опубліковані.

Немає коментарів:

Дописати коментар