Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 9 січня 2022 р.

Життя з метою.

 Мета, заради якої ми створені, значно більша, ніж наші намагання «існувати на цій землі» чи «бути успішним». ми з’явилися на землі не випадково. Наше життя — не збіг обставин. Ще задовго до створення Всесвіту Бог уже думав про нас, Він спланував наше народження задля виконання Своїх задумів. Його любов до нас безмежна, і вона триває значно довше, ніж ті кілька десятиліть, що ми проведемо на землі. Адже ми створені, щоби жити вічно! Ми створені, щоби бути з Богом! Добірка «Життя з метою» відповість на питання, які виникають у вірян і тих, хто намагається наблизитися до істини.

2

В75 

Воррен, Рік. Життя з метою. Заради чого я живу? / Р. Воррен ; літ. ред. Г. Осадко ; богослов. ред. М. Романюк ; пер. з англ. О. Дмитренко. — Тернопіль : Християнське вид-во Кана, 2021. — 368 с.

Перекладена 85-ма мовами світу книга «Життя з метою» — значно більше, ніж просто книга. Це — путівник, з яким ви пройдете 42 дні незабутньої духовної подорожі. Щойно розпочнете цю мандрівку, як усвідомите, що більше ніколи не будете такими, як колись. Ця книга відкриє нам справжнє життя, для якого ми і з’явилися на світ. ми знайдемо відповіді на три найважливіші питання в житті.

Питання існування:

Чому я живу?

Питання сенсу:

У чому сенс мого життя?

Питання мети:

Заради чого я, урешті-решт, живу?

2

С49 

Слуп, Люцина. Як погодитися із власним життям? / Л. Слуп, Ю. Августин ; пер. з пол. Т. Різун ; худож. оформ. Л. Гентош. — Львів : Свічадо, 2021. — 104 с.

Відповідь на питання, поставлене у назві книжки, потрібно шукати, у першу чергу, в глибині власного серця. Стоячи перед самим собою і перед Богом, зі всіма своїми страхами і побоюваннями, надіями та прагненнями, варто запитати себе: чи приймаю я своє життя таким, яким воно є? Цю книжку можна зарахувати до категорії духовно-психологічних порадників, оскільки її авторами є відомий священник-реколектант, духівник о. Юзеф Авґустин ТІ та психолог Люцина Слуп. Книжка у якомусь сенсі інтерактивна, так як містить у собі запитання до розважань та вправи на час молитви, завдяки яким її можна використовувати під час реколекцій та як впровадження у молитву особисту. У Польщі ця книжка стала бестселлером серед релігійної літератури і вже понад 20 років допомагає людям у пошуку відповідей на одвічне запитання — як погодитися з власним життям?

2

М58 

Міжнародний біблійний коментар : католицький та екуменічний коментар на ХХІ століття. У 6 т. Т. 1. Загальні та вступні статті / Патріарша катехит. коміс. УГКЦ, Катехит.-пед. ін-т УКУ ; відп. ред. ориг. вид. Вільям Р. Фармер ; відп. ред. укр. вид. Т. Шманько ; пер. тому: О. Чупа та ін. — Львів : Свічадо, 2017. — 450 с.

Міжнародний біблійний коментар створений за участи понад ста двадцяти біблістів із цілого світу. Українську версію коментаря видано в шести окремих томах. Цей католицький коментар до цілої Біблії, будучи водночас і екуменічним, показує універсальність Божого об'явлення, яке діяло і продовжує діяти в середовищах різних народів та культур. Цей коментар має на меті зробити читання Біблії приємним і корисним, допомагаючи читачам відтворювати прадавню істину Святого Письма — в її точності, в її живому теплі, в її могутності — і застосовувати у нашому сучасному житті. Коментар містить також статті загальної тематики, в яких розглянуто вибрані питання інтерпретації Біблії. Кожен коментар поділено на дві основні частини: "Перше прочитання" і "Друге прочитання". Для того, щоб якнайкраще скористати з нашого коментаря, біблійний текст варто прочитати двічі. Перше прочитання — швидке, для того, щоб окинути оком біблійну книгу загалом. "Друге прочитання" — це прочитання повільне, коли біблійну книгу "засвоюють" потрохи, "приправляючи" загальне вивчення змісту деталями, через які біблійні автори вперше відкрили для себе дивовижну присутність Бога у своєму житті.

2

Ш37

Шевчук, Святослав (архиєпископ; Українська Греко-Католицька Церква). Блаженніший Святослав відповідає на запитання молоді / С. Шевчук. — Львів : Свічадо, 2020. — 104 с.

Як ставитися до того, що в нас переповнені храми, але процвітає корупція, лицемірство, нечесніcть, суспільна байдужість? Чому не досить бути просто доброю людиною та гідно прожити своє життя, а обов'язково треба ходити до церкви?  Чи відповідає євангельським ідеалам розкішне життя деяких священників? Яким чином Греко-Католицька Церква дає розлучення? Якою має бути відповідь Церкви на гей-паради? Що робити тим, хто не вірить у Церкву? Як боротися зі самотністю?   Це кілька з тих прямих, гострих і безпосередніх запитань молодих людей, на які Блаженніший Святослав намагається відповісти максимально щиро. Адже, як каже Глава УГКЦ, щоб знайти спільну мову, треба почати діалог, треба розмовляти. Особливо, коли це стосується надії і майбутнього Церкви – молоді.

2

Г63  

Гольніш, Паскаль. Християни Сходу : опір на нашій землі / П. Гольніш ; у співробітництві А. Адеже, П. Гаскуеном ; пер. з фр. Я. Вестель. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 160 с.

Сьогодні Близькій Схід, а особливо його християнські меншини, тяжко страждає від варварства терористів так званої ІДІЛ. У цій книзі французький священник монсеньйор Паскаль Ґольніш, голова місіонерської благодійної організації «Справа Сходу», спираючись на свій багаторічний досвід життя і праці в цих країнах, привертає увагу до тривожної долі християн на Сході, особливо біженців, говорить про їхнє право на громадянство у своїй батьківщині й висловлює надію на повернення гнаних до своїх домівок. Виявляючи неабияку обізнаність в історії, культурі й теології ісламу, авторські міркування про який позначені великою повагою до мусульман та їхньої віри, Паскаль Ґольніш нагадує, що цей багатостраждальний регіон є місцем зародження й першого розповсюдження християнства, тож християни на Сході — у себе вдома, і майбутнє цього найважливішого для європейської історії та культури регіону не має визначатися без його корінних мешканців — християн як громадян Палестини, Сирії, Іраку, Лівану, Єгипту, Ірану тощо.

1

О-54

Олійник, Юрій. Живі й мертві / Ю. Олійник ; наук. ред. Т. Лютий. — Київ : Темпора, 2021. — 296 с.

Есеї Юрія Олійника — це надзвичайно цікава спроба філософського осмислення світу навколо. Замість давати однозначні відповіді автор ставить запитання і запрошує читача до неквапливої розмови. Чи є цей світ ілюзією? Що таке вічність, зіткана з можливостей? Що таке час? Що таке минуле і що саме ми вивчаємо, коли гортаємо підручники з історії? Зрештою, чому людина вважає себе смертною і чи робить це нас людянішими? Адже виявляється, що з буття нічого не зникає. Хіба не втішно усвідомити, що ми завжди існували та існуватимемо?

7 коментарів: