Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 січня 2022 р.

Велика Різдвяна книжка.

 

         Справжнім різдвяним подарунком для читача стала «Велика різдвяна книжка» видавництва «Портал», яка є в читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Книжка написана одним із видатних істориків України, професором Українського католицького університету Ярославом Грицаком, у співавторстві з письменницею Надійкою Гербіш. Двоє віруючих людей — хоч і різних конфесій, віку, статі та з різним життєвим досвідом, почали писати в піст, а завершили — на Великдень, і це теж надало книзі особливого звучання. Ідея книги належить видавцеві «Порталу» Олені Хіргій.

Різдво — свято з особливою атмосферою надії та дива. В історії чимало зворушливих прикладів, як-от перемир’я під час Другої світової, коли по обидва боки фронту звучала та сама колядка. Голоси двох авторів переплітаються, щоразу додаючи нових смислів та інтонацій у розмову про найсвітліше свято. Історичні факти, роздуми про народження Бога, традиційні та комерційні символи, Різдво в маскультурі — мозаїка тем, що створює особливе різдвяне співзвуччя.

Як зазначили автори, вони хотіли передати сучасній людині Євангельські істини зрозумілою мовою. Тому сподіваються, що «Велика різдвяна книжка» «хоча б когось приведе до Христа».

Ярослав Грицак зауважив, що книгу вони із Надією Гербіш писали на зразок «Володаря перснів» Джона Толкіна і «Хронік Нарнії» Клайва Стейплза Льюїса:

«Багато людей приходять до Бога саме через такі речі — Нарнію, Толкіна, музику, фільми. Так ми писали і цю книжку. Ми надіємося, що ця книжка, коли потрапить у руки молодої людини, зокрема десь на Сході України чи навіть у Росії, допоможе їй прийти до Ісуса Христа. Це та звістка, яку ми хотіли донести».

Як виник адвент-календар? Звідки походить традиція різдвяного посту і хто приносить подарунки цього дня? Як українцям вдавалося таємно святкувати Різдво в Радянському Союзі? Як пов'язана з Різдвом група Beatles і чому пуансетію прийнято вважати різдвяною квіткою?

Відповіді на ці та інші запитання заховані у виданні «Велика різдвяна книга». Книгу написано просто, зрозуміло і водночас дуже глибоко: це 33 есе про Різдво, що допоможуть дітям, а також нам з вами заглибитися в історію свята, яке ми відзначаємо з самого дитинства, але про яке насправді не так багато знаємо.

Презентація видання відбулася у митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська».

Патріарх УГКЦ Святослав подякував видавництву, яке взялося реалізувати цей задум, адже, за його словами, друкувати книжки сьогодні є подвигом: «Те, що сьогодні ми відкриваємо книгу, а не черговий вебсайт про колядки, — це подвиг. Бо, як мовиться у давньоримському прислів’ї, «Verba volant, scripta manent» (з лат. «Слова відлітають, написане залишається»)».

Закликаючи читачів відкрити для себе «Велику різдвяну книжку», Предстоятель УГКЦ сказав, що вона стане «нашим новим українським духовним бестселером» і відповість на запити сучасного українця, а відтак творитиме культуру, історію та допоможе передати нашу традицію, скарб, феномен української колядки наступним поколінням.

Патріарх УГКЦ також підкреслив, що колядка є «одним з інструментів загальнонаціонального єднання, бо колядують усі: і католики, і православні, і протестанти, і Схід, і Захід, і Північ, і Південь». За його словами, феномен колядки сьогодні справді може бути елементом загальнонаціонального, християнського, духовного єднання.

398

Г37 

Гербіш, Надійка. Велика Різдвяна книжка / Н. Гербіш, Я. Грицак ; іл. К. Борисюк, Ю. Несмеянової, Л. Стецькович [та ін.]. — Київ : Портал, 2020. — 200 с. : іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар